Terug

Volg Hart van Nederland

Inwoners van Hoensbroek zijn overlast zat: 'Ze bellen 's nachts aan voor geld'

112

15 apr 2024, 23:13

Inwoners van het Limburgse Hoensbroek zijn het helemaal zat. Mensen worden lastig gevallen, kinderen kunnen niet alleen over straat, er wordt geschreeuwd gestolen, gebedeld en gedeald en voor hun gevoel doet de gemeente veel te weinig.

"Ik vind het niet meer leuk", vertelt Carina Extra aan Hart van Nederland. "We wonen hier, we hebben het gekocht. Dat raak ik aan de straatstenen niet meer kwijt." Mariëlle Smeets heeft een winkel in het centrum en weet precies waar mensen het over hebben. "Overlast van op straat hangen, mensen lastigvallen, bedelen voor geld. We zijn het zat", vertelt ze.

"Ik heb het lang volgehouden, maar je ziet dat de omzet steeds meer terugloopt. Mensen durven niet meer het centrum in. Ze schreeuwen, sommigen stelen, ze bedelen, dealen en vragen geld aan mensen."

Tegenover haar winkel zit een GGZ-instelling waar mensen wonen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. "We noemen dat een 'drugspand'", vertelt buurtbewoner Maikel. "Elke avond zien we wel politie of handhaving. Het is niet fijn. Ze bellen zelfs 's nachts aan voor geld."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hoopvol

Inwoners willen dat de gemeente het pand sluit. Daar hebben ze het maandagavond met de burgemeester over tijdens een bewonersbijeenkomst. "Ik heb wel hoop. Ik heb vertrouwen in de burgemeester", zegt Marielle nadien. Ze voelt dat er wel naar haar geluisterd is. Andere buurtbewoners zijn het met haar eens. "Maar het is eerst afwachten", zegt iemand.

MET ggz, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg die plannen heeft om mogelijk een locatie te openen in de omgeving, is niet blij met de overlast van deze instelling. De organisatie reageert dat ze het belangrijk vinden om naar omwonenden van hun pand te luisteren. "Wij zijn zelf ook niet gebaat bij overlast. Wij vinden het belangrijk en beschouwen het als onze taak om een veilige omgeving te realiseren voor onze medewerkers en cliënten en zeker ook voor onze buren. Wij willen mede daarom een goede buur zijn en samen met de buurt optrekken in het realiseren van een veilige leef- en werkomgeving" , schrijven ze.

Ze gaan met de gemeente in gesprek om te zoeken naar een oplossing.

In een eerdere versie van dit artikel noemden wij MET ggz als de organisatie achter de overlastgevende instelling. Dit klopt niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.