Na twee lange coronajaren bereidt Nederland zich voor op vertrouwde Koningsnacht- en dag. Ook in Arnhem worden de laatste voorbereidingen getroffen voordat het volksfeest losbarst. "De sfeer is hartstikke goed. We hebben er gewoon heel veel zin in."De afgelopen twee Koningsdagen waren dankzij de strenge coronamaatregelen alles behalve een feestje voor de horeca. Maar hoe anders is dat dit jaar: momenteel wordt door het hele land nog getimmerd aan de vele podia, krijgt het horecapersoneel nog een laatste briefing en worden de laatste bierfusten bijgevuld. 250.000 feestvierdersOok in Arnhem zijn het de blijde gezichten die het straatbeeld domineren. De horeca- en festivalsector zijn blij dat Koningsdag eindelijk weer in volle glorie gevierd kan worden. "We hebben er heel veel zin in. We zijn altijd positief gebleven, ook in een slechte periode", zegt eigenaar Paul Peeters van café Heeren van Aemstel tegen Hart van Nederland.Dinsdagavond is er natuurlijk eerst nog Koningsnacht, als ultiem voorproefje op het royale festijn. "Vanavond verwachten we zo'n 100.000 bezoekers, morgen nog wel ietsje meer. Zo'n 250.000", schat Sander Wind, organisator van het grote feest op Koningsnacht en -dag in Arnhem. 'Sfeer is hartstikke goed'Door de coronacrisis lag alles lange tijd op z'n gat. Nu het virus in de kiem gesmoord lijkt te zijn staat de branche te trappelen om feestgangers weer te mogen ontvangen. "Je merkt ook dat de sfeer hartstikke goed is, en dan moet het nog beginnen", vertelt Wind opgetogen. "We hebben er gewoon heel veel zin in."Burgemeester Ahmed Marcouch van de Gelderse hoofdstad is ook blij dat de Oranjefeesten dit jaar wél door kunnen gaan. "Het is fijn dat het kan en dat het mag, dus in die zin is het ook wel symbolisch voor de vrijheid die we mogen vieren. De mensen kijken er echt naar uit om feest te vieren", merkt hij.Vrienden achter de tapEr moet echter wel personeel zijn om alle biertjes te tappen en hapjes te brengen. En dat personeel is momenteel erg lastig te vinden, merkt ook kroegbaas Peeters. Hij moet daarom noodgedwongen een beroep doen op zijn vrienden. "We helpen elkaar", zegt de horeca-ondernemer. "Het is een beetje een houtje-touwtje, maar het lukt altijd."Het grote personeelstekort mag de pret dan ook zeker niet drukken, Peeters en zijn maten zijn er in ieder geval klaar voor. "Ik verwacht dat er wel duizend mensen een biertje komen drinken bij ons. Het zal wel even proppen worden, maar Arnhem is er klaar voor", zegt de cafébaas zelfverzekerd.