Verkiezingen
10 mrt 2023, 13:35
Veel Nederlanders worden er niet echt warm van, maar toch staan ze iedere vier jaar weer voor de deur: de waterschapsverkiezingen. De relatieve onbekendheid van wat de waterschappen precies doen zorgen ervoor dat een stemhulp zoals MijnStem, Stemwijzer, Kieskompas of het KiesHart ook in 2023 weer enorm populair is. Maar waar stemmen we nu eigenlijk voor?
Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.729 deelnemers blijkt dat voor 34 procent van de Nederland de kieshulp relatief het vaakst de doorslag geeft bij de keuze voor een bepaalde partij bij de waterschapsverkiezingen. Voor 19 procent is het vooral of iemand de partij kent uit de landelijke politiek en 16 procent bepaalt hun stem nadat ze zelf de verkiezingsprogramma's hebben gelezen.
Het laat zien dat veel mensen weinig besef hebben van waar de partijen precies voor staan en hun keuze daarom het liefst laten afhangen van een stemhulp. Dat blijkt ook wel als we respondenten vragen of ze weten wat de waterschappen doen. Slechts 19 procent geeft aan precies te weten waar de waterschapsverkiezingen over gaan. 57 procent zegt het een beetje te weten, en 24 procent zegt geen flauw benul te hebben.
Eigenlijk zou je in het kort kunnen stellen dat de 21 waterschappen in Nederland gaan over alles dat met water te maken heeft. Ze zorgen ervoor dat wij droge voeten houden, door de dijken en sluizen stevig te houden. Daarnaast zorgen ze voor voldoende schoon water, door afvalwater te zuiveren en water op te slaan bij droogte en weg te pompen bij hevige regenval. Ook houden de waterschappen het water in de sloten en rivieren schoon en gezond voor mensen, dieren en planten.
Door klimaatverandering wordt het weer steeds extremer: er zijn vaker lange periodes van droogte, maar als het regent, kan het in de toekomst heel veel gaan regenen. Dat betekent dat er extra moet worden geïnvesteerd zodat Nederland al dat extra water aankan. Wil jij invloed hebben op hoe al dat geld wordt geïnvesteerd, dan is het belangrijk om te stemmen.
Waar gaat het dan straks tijdens de verkiezingen op 15 maart over? Laten we het maar gelijk hebben over de olifant in de kamer: de waterschapsbelasting. Want we willen natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk betalen. Maar natte tijden vragen om extra maatregelen.
Of jij vindt dat de waterschappen meer of minder geld moeten krijgen, en hoe ze dat geld gebruiken: dat is de inzet van de verkiezingen. Misschien zeg je: zolang de dijken sterk genoeg zijn, vind ik het prima. Of misschien wil je dat waterschappen meer geld steken in het beheer van de natuur. Wat je ook belangrijk vindt, alleen door te stemmen heb je invloed op de toekomst van de waterschappen.
Wil je nog eens makkelijk uitgelegd krijgen waar je op 15 maart allemaal voor stemt? Politiek verslaggever Merel Ek vertelt het in de video hieronder in twee minuten:
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.