Verkiezingen
3 mrt 2023, 06:10
De Provinciale Statenverkiezingen hebben met meer landelijke onderwerpen te maken dan je in eerste instantie zou denken. In de tweede aflevering van onze nieuwe podcast 'In Alle Staten' gaat het over asiel. Wat kunnen de Provinciale Statenverkiezingen betekenen voor de asielopvang in Nederland?
Dat de asielopvang anders moet, werd duidelijk toen honderden asielzoekers in Ter Apel afgelopen zomer buiten moesten slapen.
De kerntaak van de asielopvang ligt bij de gemeenten, maar ook de twaalf provincies spelen een rol in de opvang van asielzoekers. Zo kijken de provincies of de opvang goed verloopt, of gemeenten genoeg mensen opvangen en wat voor gebouwen er gebruikt worden voor de opvang.
Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel blijkt dat 47% van Nederland vindt dat alle gemeenten moeten meewerken om asielproblemen op te lossen.
Ook krijgen de provincies een grotere rol bij de mogelijke komst van de nieuwe spreidingswet. Met dit wetsvoorstel biedt het kabinet een beloning aan gemeenten die op eigen initiatief extra opvangplekken aanbieden bovenop wat er aan hen qua aantallen wordt gevraagd. Als het totale aanbod niet voldoet aan het benodigd aantal plekken, worden gemeenten verplicht gesteld om asielzoekers op te vangen.
De Statenleden, die door het volk worden gekozen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen, mogen in mei de leden van de Eerste Kamer kiezen. De Eerste Kamer moet vervolgens oordelen over de spreidingswet. De verkiezingen over een maand hebben dus wel degelijk invloed op of de spreidingswet wordt ingevoerd.
Politiek verslaggever Merel Ek legt in de video hieronder in twee minuten uit wat jouw stem betekent op 15 maart en hoe de Statenleden, de leden van de Eerste Kamer kiezen.
Het is duidelijk dat de meningen in de provincies Zuid-Holland en Groningen verschillen als het gaat om het thema asiel. In alle verkiezingsprogramma’s van de provinciale partijen in Groningen wordt het thema asielopvang genoemd, terwijl het thema in de verkiezingsprogramma's in Zuid-Holland bij 9 van de 20 partijen helemaal niet wordt vermeld.
In podcast ‘In alle Staten’ spreekt presentator en verslaggever Nikki Herr met de burgermeester van Groningen, Koen Schuiling. In Groningen worden honderden asielzoekers opgevangen. Ook spreekt ze met Dave van Koppen, lijsttrekker van LPF Westland in het Westland Zuid-Holland, waar al jarenlang helemaal geen asielzoekers worden opgevangen.
Uit ons panel blijkt dat wel 84% van Nederland vindt dat de instroom van asielzoekers naar Nederland moet worden beperkt, ook als dit niet mag volgens internationale regelgeving.
Nikki Herr, presentator en verslaggever bij Hart van Nederland, gaat hier vervolgens over in gesprek met politiek verslaggever Merel Ek. Beluister de podcast hieronder of in je favoriete podcast-app.
Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.