Verkiezingen
15 mrt 2022, 22:11
Stemmen kan een flinke opgave zijn als je blind of slechtziend bent, of bijvoorbeeld een autismestoornis hebt. Esther Döl kan erover meepraten: zij is door haar handicap al jaren niet in een stembureau geweest. Maar nu kan ze eindelijk haar stem weer laten horen.
Esther is slechtziend: ze ziet met één oog nog maar 5 procent. Omdat ze sinds 2009 geen hulp meer mag krijgen in het stemhokje zat zelfstandig stemmen er niet meer in. Iemand namens haar een volmacht geven, wilde ze niet. "Ik wilde gewoon mijn stemgeheim behouden", legt ze uit aan Hart van Nederland. "Toen dacht ik: dan maar niet stemmen."
Nederland tekende in 2016 het VN-gehandicaptenverdrag, waarin ons land afsprak ervoor te zorgen dat mensen met een beperking beter kunnen meedoen in de samenleving. "De Kieswet moest eerst nog worden aangepast", zegt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg over waarom het al jaren duurt voordat de stembureaus worden aangepast.
Inmiddels komen er steeds meer locaties door heel het land, waaronder in Amersfoort, de woonplaats van Esther. Ze heeft naar eigen zeggen geluk dat haar gemeente de taak "goed oppakt" en al vijf extra toegankelijke locaties heeft ingericht in de stad. "Deze toegankelijkheid moet er eigenlijk in elke gemeente zijn."
Met behulp van een speciaal ondersteuningsapparaat dat de namen van alle partijen en kandidaten voorleest kan Esther eindelijk weer haar stem uitbrengen. Voor het eerst in dertien jaar. "Je wil graag meedoen in de maatschappij, dat kon je voorheen niet en nu wel", zegt ze verheugd. "Verbazingwekkend dat het zo lang op zich heeft laten wachten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.