Terug

Volg Hart van Nederland

Politieke partijen vallen elkaar aan via sociale media, winnen ze daarmee de kiezer?

Verkiezingen

28 feb 2023, 09:50

De Provinciale Statenverkiezingen staan voor de deur, en dat betekent dat politieke partijen zich op allerlei mogelijke manieren in een goed daglicht proberen te zetten. Dat doen ze niet alleen door hun standpunten te verfraaien, maar ook door elkaar via sociale media aan te vallen. Maar heeft dat eigenlijk wel nut?

"Je stempas is een rode kaart voor Rutte", plaatst de SP donderdag op Instagram. "Gooi hem dus niet weg, maar stem op 15 maart! Omdat het anders moet", staat er geschreven.

De VVD steekt daarnaast weer de draak met GroenLinks, door een foto van een skelet op een bankje te plaatsen op Instagram. "Wanneer je met kernenergie zou wachten tot GroenLinks een keer het licht ziet", plaatste de politieke partij dinsdag.

Het was een dag later de beurt aan GroenLinks die de VVD aanviel. "Het moge duidelijk zijn waar de VVD voor kiest: bezuinigen op publieke voorzieningen zoals zorg en openbaar vervoer. Grote bedrijven mogen blijven vervuilen en worden geen strobreed in de weg gelegd. En dat noemt de VVD dan ‘oPkOmeN vOoR dE hARdWeRKenDe NEdeRlAnDEr’ (wat dat dan ook mag betekenen)."

Met deze vorm van 'negatieve campagnevoering', zoals dat volgens politicoloog Annemarie Walter wordt genoemd, proberen politieke partijen kiezers voor zich te winnen. "Partijen zijn steeds meer op zoek naar offensievere manieren om campagne te voeren. Met aanvalsgedrag proberen partijen media-aandacht te genereren en kiezers te laten bewegen", legt ze uit aan Hart van Nederland.

Nut?

Maar werkt dat laatste nou eigenlijk? Volgens Walter is dat niet zeker. Dat ligt onder meer aan de manier van aanvallen. "Kiezers vinden het vervelend als politici elkaar aanvallen op de persoon, dus op persoonlijkheidskenmerken of op het privéleven. Dat kan verkeerd uitpakken."

Op 15 maart kunnen alle volwassenen in Nederland hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar wat doen de Provinciale Staten nu eigenlijk? In onderstaande video leggen we het uit:

Provinciales Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart
1:50
Provinciales Staten uitgelegd: dit betekent jouw stem op 15 maart

Populistische partijen kiezen vaker voor een meer persoonlijke aanval, aldus Walter. "Die partijen komen voort uit onvrede. De achterban verwacht ook dat ze zich afzetten. Ze hebben ook extremere standpunten." Als voorbeeld noemt Walter Geert Wilders. Die plaatste woensdag een negatief bericht op Twitter over GroenLinks:

Het wil dus niet zeggen dat de stem van de kiezers automatisch zal gaan naar de aanvallende partij. Ook omdat veel kiezers de voorkeur geven aan meerdere partijen. "Dus mensen hebben meerdere alternatieven als ze besluiten om niet op de partij te stemmen die het doelwit is van negatieve campagnevoering."

Beschaafd

De manier waarop politieke partijen in Nederland elkaar bestoken, gaat volgens Walter wel op een beschaafde manier. "Je ziet wel dat ze elkaar aanvallen, maar het is een heel inhoudelijk debat. Naarmate het harder wordt, is het voor kiezers vaak not done."

Het meer inhoudelijk aanvallen is bijvoorbeeld ook te zien in een bericht op Instagram van Forum voor Democratie vorige week. Door hun standpunten naast die van D66 te zetten, hoopt de partij meer kiezers voor zich te winnen:

Weet jij niet op wie je moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Hart van Nederland heeft Het KiesHart ontwikkeld, waarin je wordt gematcht aan politici in plaats van aan een partij. Je vindt hem hier.

Hart van Nederland maakt In alle Staten, een podcast over de Provinciale Statenverkiezingen. Luister hieronder de eerste aflevering:

Je kunt In alle Staten onder andere beluisteren via Spotify, Juke en Apple Podcasts. Abonneer je vooral om geen enkele aflevering te missen!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.