Verkiezingen
5 apr 2023, 19:13
Een kritische oppositie, dat is op zich geen nieuws tijdens een debat. Maar dat de oppositie vlak voor het debat over de verkiezingsuitslagen bij elkaar is gekomen om een gezamenlijke vuist te maken tegen Rutte en zijn coalitie, dat is opvallend te noemen. Het belooft een lange avond te worden voor de minister-president.
Politiek verslaggever Mark Kampers volgt voor Hart van Nederland het debat in Den Haag. "Toen het debat eenmaal begon, waren de oppositiepartijen ook binnen een uur tijd uitgesproken. Dat is opvallend, er werd ook niet geïnterrumpeerd." Belangrijke agendapunten zijn de onvrede in het land en het stikstofdossier.
Ook zag hij andere opvallende zaken gebeuren: "Jan Paternotte van D66 heeft gezegd dat het CDA met een alternatief moet komen als zij 2030 van tafel willen vegen. En dat is opvallend te noemen, want het zet de onderhandelingen weer flink op scherp."
Welk alternatief dat dan moet zijn weten de democraten zelf ook niet precies. Paternotte gaf aan dat namelijk "niet zo snel te zien". De PVV heeft kritisch gereageerd op die uitlatingen. Wilders noemt het "een dikke middelvinger naar het CDA".
Op laatstgenoemde partij is er ook de nodige kritiek in het debat. Van links tot rechts ergeren partijen zich aan de houding van de Christendemocraten ten opzichte van onder andere stikstof. Vooral het gesteggel over de deadline waarop de doelen gehaald moeten worden, 2030 of zoals het nu in de wet staat 2035, valt verkeerd. Dat het CDA daar pas over een paar maanden over wil onderhandelen is de oppositie in het verkeerde keelgat geschoten.
De VVD, de partij van premier Rutte, moet van de oppositie kleur bekennen in het stikstofdossier. Blijven de afspraken zoals ze in het regeerakkoord staan zoals ze zijn of willen ze om de tafel met het CDA en ze misschien tegemoetkomen?
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas sprak VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans aan: "Mevrouw Hermans kan toch zeggen of de VVD achter die heronderhandeling staat of niet?" Op een vraag van GroenLinks-leider Jesse Klaver antwoordde Hermans zich niet te willen laten verleiden tot een uitspraak.
Nu is het de beurt aan de coalitie om in te gaan op de kritiek van de oppositie. "Ze zijn de komende uren nog aan het woord. Er moet wel echt duidelijkheid gaan komen. Gaat het coalitieakkoord opengebroken worden, of niet? En wat gaat er gebeuren met het stikstofbeleid? Dat willen ze allemaal weten."
De PVV heeft al aangekondigd met een motie van wantrouwen te gaan komen, ondersteund door JA21. Of die motie er ook daadwerkelijk door komt, is afwachten geblazen. Mark denkt dat het debat nog lang niet voorbij is: "Dat het nachtwerk gaat worden, dat is wel duidelijk."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.