Terug

Volg Hart van Nederland

NSC, PVV en BBB ondertekenen lhbti-akkoord niet

Verkiezingen

18 nov 2023, 10:56

Een groot aantal partijen heeft op het Media Park in Hilversum het zogeheten Regenboog Stembusakkoord ondertekend, waarmee ze een reeks beloftes doen over lhbti-emancipatie. Het gaat om VVD, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en BIJ1.

Van de grootste partijen in de peilingen waren NSC, PVV en BBB zaterdag niet aanwezig. Initiatiefnemer COC Nederland meldt dat Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas hebben aangegeven het akkoord niet te tekenen. Dat vindt de belangenorganisatie van lhbti'ers jammer.

"Juist in deze tijd is het ontzettend fijn en belangrijk dat partijen, ondanks hun onderlinge verschillen, laten zien dat ze staan voor onze gemeenschap", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Regenboogakkoord

Het is inmiddels de vierde keer dat het COC een regenboogakkoord sluit met landelijke partijen. De eerste keer was in 2012. De partijen beloven daarin onder meer discriminatie aan te pakken, of die nu gaat om seksuele oriëntatie, geslacht of huidskleur.

De ondertekenaars willen hogere wettelijke straffen bij geweld. Het aantal discriminatierechercheurs moet van vier naar veertig en de asielopvang voor lhbti'ers moet veiliger. Ook moet er op scholen meer aandacht komen voor het thema. De negen partijen willen dat scholen stoppen met het vragen van zogeheten identiteitsverklaringen. Daarmee onderschrijven leerlingen of hun ouders een bepaalde levensbeschouwing en nemen bijvoorbeeld afstand van homoseksualiteit.

Ook 50PLUS heeft volgens het COC zijn steun voor het akkoord toegezegd.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.