Terug

Volg Hart van Nederland

Moet vuurwerk rond jaarwisseling kunnen? Groot verschil tussen Randstad en platteland

Verkiezingen

7 mrt 2022, 22:54

Het is nog ver weg, maar de vraag wél of geen vuurwerk met oud & nieuw speelt nu al. Terwijl de één het liefst knallend het nieuwe jaar ingaat wordt de groep vóór een vuurwerkverbod steeds groter. In Friesland wordt het onderwerp zelfs ingezet bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Sinds de coronacrisis blijft deze vraag terugkomen, zowel op gemeentelijk als landelijk niveau. Uit de ProDemos-stemwijzers blijkt dat inwoners door het hele land met name negatief of verdeeld zijn over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling.

Vooral in de steden zien mensen liever geen zelf afgestoken vuurwerk de lucht in gaan. In Noardeast-Fryslân is dat wel anders, daar kijken ze elk jaar weer uit naar oud en nieuw en pleit de gemeenteraad voor het behoud van deze traditie. Als er zoveel verdeeldheid heerst in het land, moet politiek Den Haag dan gewoon de knoop doorhakken?

Platteland anders dan stad

Van alle 32 gemeenten met een stelling over vuurwerkgebruik rondom oudjaar, is er in slechts één gemeente een ruime meerderheid voor vuurwerk: namelijk in Noardeast-Fryslân. Gerrie Sijtsma is een van de weinige vuurwerkverkopers in deze gemeente en hoopt dat ze komende jaarwisseling gewoon weer haar geliefde vuurpijlen mag verkopen.

"Het is hier allemaal platteland, mensen hebben alle ruimte om het vuurwerk zelf af te steken, dat lijkt me heel anders dan in een grote stad", zegt ze tegen Hart van Nederland. Normaal is er geen onrust rondom vuurwerkgebruik in het hoge noorden, "alleen afgelopen jaar stond de ME er ineens". Volgens Sijstma komt dat juist door het vuurwerkverbod, "dan gaan ze allemaal zwaar illegaal vuurwerk gebruiken".

Onnodig veel slachtoffers

Als het aan Annekatrien van der Kar (plastisch chirurg bij OLVG) ligt, moet er een landelijk vuurwerkverbod komen. "Elk jaar zijn er weer veel slachtoffers, veel te veel en onnodig". De vuurwerkslachtoffers komen bij haar om hun verwondingen te laten verzorgen. "Volledige handen gaan verloren, er is veel blijvend letsel". Volgens Van der Kar waren er afgelopen twee jaar, met het vuurwerkverbod, "zeker minder" slachtoffers.

Wat zegt politiek Den Haag?

Terwijl de inwoners van Noardeast-Fryslân graag vuurwerk willen houden, kijken in de meeste andere gemeenten inwoners heel verdeeld naar het vraagstuk. Ook in politiek Den Haag zijn de meningen over vuurwerk verdeeld. Waar veel rechtse partijen tegen een vuurwerkverbod zijn, pleiten vrijwel alle linkse partijen voor een landelijk verbod.

GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben zelfs een wet ingediend die dat moet gaan regelen, maar die partijen halen bij lange na geen meerderheid, blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland. Een landelijk vuurwerkverbod lijkt er op korte termijn dus niet te komen, dus mogen gemeenten voorlopig zelf bepalen of ze vuurwerk toestaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.