Terug

Volg Hart van Nederland

De Hond: PVV op hoogste aantal zetels van het jaar, BBB en PvdD op verder verlies

Verkiezingen

14 okt 2023, 21:00

In de nieuwste peiling van Peil.nl van Maurice de Hond verandert weinig en blijven Nieuw Sociaal Contract (28 zetels), VVD (26) en GroenLinks-PvdA (24) bovenaan staan. Daarachter lijken echter wel wat verschuivingen te zijn.

Zo blijft de PVV doorgroeien naar 20 zetels, het hoogste aantal in peilingen van De Hond dit jaar. In december 2022 stond de partij van Geert Wilders voor het laatst op 20 zetels, maar daarna zakte de partij naar een dieptepunt van 9 zetels richting de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Sindsdien heeft de PVV echter meer kiezers achter zich weten te krijgen en heeft zelfs de komst van Omtzigts partij NSC daar weinig invloed op gehad.

Verliezers

Tegelijkertijd zien we een lichte daling bij de BBB, nu op 12 zetels, en de Partij voor de Dieren (PvdD), die nu op 4 zetels staat. Minder dan de helft van de mensen die in maart bij de Provinciale Statenverkiezingen op de PvdD stemden, zou dat nu opnieuw doen.

Grote verliezers blijven coalitiepartijen D66 en CDA, die naar respectievelijk 7 en 6 zetels afzakken. Ook VVD (-8), SP (-5), FVD (-3) en JA21 (-2) kunnen rekenen op meerdere zetels verlies.

Zetelverdeling De Stemming 14 oktober 2023 / Bron: Peil.nl Maurice de Hond

Zetelverdeling De Stemming 14 oktober 2023 / Bron: Peil.nl Maurice de Hond

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.