Terug

Volg Hart van Nederland

Wonen, zorg en asiel: de belangrijkste verkiezingsthema's voor kiezers

Verkiezingen

28 okt 2023, 08:00

Met nog drieënhalve week te gaan tot de verkiezingen lijkt het soms in de media meer te gaan over de personen dan over de inhoud. Onterecht, want er zijn veel thema's die door de kiezer enorm belangrijk worden gevonden. We hebben een grote, representatieve groep van 4.273 mensen van het Hart van Nederland-panel gevraagd wat zij de belangrijkste thema's vinden bij de verkiezingen.

Mensen kregen een zeer lange lijst aan thema's, en mochten alles kiezen wat ze belangrijk vinden in het kader van deze verkiezingen. Bovenaan staat de gezondheidszorg, dat voor 64 procent van de mensen belangrijk wordt gevonden, gevolgd door de krappe woningmarkt dat door 55 procent werd aangegeven. Migratie en asiel noemt 48 procent als belangrijk thema, vervolgens ouderenzorg (47 procent), politie en veiligheid (46 procent), AOW en pensioenen (45), armoedebestrijding (45 procent) en de koopkracht van middeninkomens (44 procent).

Wat willen kiezers van grote partijen?

Interessant is om te zien waar de prioriteiten van de kiezers van sommige partijen liggen. Zo zijn mensen die nu NSC zouden stemmen veel vaker dan gemiddeld geïnteresseerd in de integriteit van het bestuur, de afhandelingen van de toeslagenaffaire en aardbevingsschade in Groningen en de ouderenzorg.

VVD-stemmers vinden Defensie, politie en veiligheid, de oorlog in Oekraïne en de toekomstige energievoorziening belangrijker dan de gemiddelde kiezer, maar vinden armoedebestrijding, aanpakken van onrecht, integriteit van bestuur en de afhandeling van de toeslagenaffaire en aardbevingsschade in Groningen veel minder belangrijk.

Bij de linkse stemmers spelen heel andere thema's een belangrijke rol. Zo willen mensen die bij de verkiezingen op de combinatielijst van GroenLinks en PvdA zouden stemmen vaker dan gemiddeld aandacht voor de klimaataanpak, de energievoorziening, gezondheidszorg, de woningmarkt, armoedebestrijding en jeugdzorg. Ze vinden de aanpak van migratie, de toekomst van landbouw en belastingen minder belangrijke thema's.

Voor PVV-stemmers is duidelijk dat asiel en migratie belangrijke thema's zijn, net als politie en veiligheid, belastingen en de koopkracht van middeninkomens. Voor de achterban van Geert Wilders zijn thema's als klimaatverandering, onderwijs en de afhandeling van de toeslagenaffaire en aardbevingsschade in Groningen van minder belang.

Bekijk hier de hele lijst van belangrijkste thema's bij de komende verkiezingen volgens kiezers, met bij elk onderwerp ook bij welke politieke partij de meest en minste interesse is:

 1. 64% Gezondheidszorg

 2. 55% Woningbouw en krapte op de woningmarkt

 3. 48% Migratie, asiel en inburgering

 4. 47% Ouderenzorg

 5. 46% Politie en veiligheid in zijn algemeen

 6. 45% AOW en pensioenen

 7. 45% Armoedebestrijding

 8. 44% Koopkracht van middeninkomens

 9. 39% Toekomst van energievoorziening in Nederland, met duurzame en/of kernenergie

 10. 37% Integriteit en eerlijkheid van politici en bestuurders

 11. 37% Belastingen

 12. 35% Onderwijs

 13. 33% Aanpakken van onrecht

 14. 31% Toekomst landbouw in Nederland

 15. 29% Afhandeling toeslagenaffaire

 16. 28% Jeugdzorg

 17. 27% Natuur en groen in Nederland

 18. 25% Defensie van Nederland

 19. 22% Afhandeling aardbevingsschade Groningen

 20. 21% Aanpak mondiale klimaatverandering

 21. 18% Oorlog in Oekraïne

 22. 15% Oorlog in Israël en Gaza

Vanaf 3 november presenteren Sam Hagens en Merel Ek een podcast rond de Tweede Kamerverkiezingen. Hierin vergelijken ze de tien grootste partijen op zes belangrijke thema's. Wat willen partijen nu echt rondom zorg of migratie? En welke partij doet het meest voor jou op gebied van woningbouw? Je hoort het in 'Wat te kiezen?', binnenkort te volgen!

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.