Terug

Volg Hart van Nederland

Aanwezigen vertrokken bij slotdebat na oponthoud honderden trekkers

Verkiezingen

14 mrt 2023, 21:21

Politici en anderen die dinsdagavond aanwezig waren bij het slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen in het provinciehuis in Den Bosch konden niet meteen na het debat huiswaarts. Buiten hadden zich onder meer boeren met honderden trekkers verzameld. Het getoeter van de landbouwvoertuigen was tijdens het debat tot in het provinciehuis te horen.

Voor het pand stonden zo'n vijfhonderd mensen met vlaggen en vuurwerk, aldus een woordvoerder van het provinciehuis. Volgens hem werd gerekend op een bescheiden demonstratie. "Maar het werden er fors meer." De demonstranten laten aan Hart van Nederland weten dat zij zelf zo'n 1200 actievoerders hebben geteld.

In alle straten rond het provinciehuis waren trekkers neergezet. Daarom werd het niet veilig geacht voor de ongeveer 250 mensen die het verkiezingsdebat bijwoonden om het provinciehuis direct te verlaten. 

Op beelden is te zien dat veel boeren zich verzamelden voor het provinciehuis:

Boeren met honderden trekkers bij lijsttrekkersdebat Den Bosch
0:33
Boeren met honderden trekkers bij lijsttrekkersdebat Den Bosch

'Laatste kans'

Ruim een half uur na afloop van het debat werd in het provinciehuis omgeroepen dat mensen alsnog konden vertrekken. Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, meldde dat de meeste trekkers en boeren inmiddels weg waren. "Dit was onze laatste kans om de kiezers te overtuigen niet op de gevestigde orde te stemmen", zei hij vooraf. Farmers Defence Force, één van de initiatiefnemers van de actie.

De gemeente Den Bosch had laten weten dat boeren de ruimte kregen om dinsdagavond te demonstreren, maar dat van de demonstranten wel verantwoordelijk gedrag werd verwacht.

Behalve boeren met trekkers , demonstreerden ook de groep Toekomstboeren, die zich inzet voor duurzame landbouw, bij het pand. Het Platform Stop Racisme had ook aangekondigd te zullen protesteren bij het Brabantse provinciehuis.

Nikki Herr en Merel Ek bespreken in de Hart van Nederland-podcast In alle Staten de belangrijkste thema's van de aankomende verkiezingen. Luister hier de meeste recente aflevering:

ANP

Beeld: Reality Photo

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.