Terug

Volg Hart van Nederland

Zwemcentrum Kollum kopje onder door hoge gasprijzen en gebrek aan subsidie

Politiek

10 apr 2022, 08:56

Zwemcentrum Kollum sluit dit weekend de deuren. Door een combinatie van explosief gestegen gasprijzen en het feit dat het zwembad geen subsidie krijgt, kan eigenaar Vincent Gottschalk het financieel niet langer bolwerken. Na het allerlaatste kinderfeestje dat er zaterdagmiddag werd georganiseerd, ging het bad voorgoed dicht.

De kinderen die zaterdag de laatste gasten waren vinden het ook treurig dat het bad gaat sluiten: "Waarom geeft de gemeente niet ook ons geld", vraagt een van de kleine gasten zich af. Een vader wiens kinderen hier hun zwemdiploma's hebben gehaald vindt het ook jammer dat het zwembad gaat sluiten: "De zwemlessen die hier werden gegeven waren in kleine groepjes en er hing altijd een hele fijne sfeer, jammer dat we dat moeten gaan missen."

Flinke gasrekening

Met lede ogen moet exploitant Vincent Gottschalk toezien dat de 450 kinderen die er zwemmen, evenals 200 mensen met een beperking nu moeten uitwijken naar een ander zwembad. Zij moeten in het vervolg hun baantjes trekken in het buitenbad om de hoek óf naar het overdekte zwembad in Dokkum. Twee baden waar de gemeente overigens wél subsidie aan verstrekt.

De reden dat het zwembad moet sluiten zijn de fors gestegen gasprijzen. Het is voor Gottschalk niet meer mogelijk om het hoofd boven water te houden. Waar hij voor de oorlog in Oekraïne zo'n 23.000 euro kwijt was aan aan stookkosten loopt dat dit jaar op tot bijna 60.000 euro.

Particuliere school

"Dat klopt", beaamt verantwoordelijk wethouder Fedde Breeuwsma van de gemeente Noardeast-Fryslan tegenover Hart van Nederland. "De zwemschool van Vincent Gottschalk is een particuliere school en die subsidiëren wij niet. Dat weet meneer Gottschalk al vanaf het begin. Als we dat namelijk wel zouden doen, staan zomenteen alle sportscholen op de stoep omdat zij ook geld willen zien. Daar kunnen we niet aan beginnen. Laat onverlet dat wij het heel sneu vinden dat hij de deuren moet sluiten."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.