Politiek
5 mrt 2021, 17:38
Vanaf april moeten er zelftesten in de supermarkt liggen die ongeveer tien euro gaan kosten. Dat zegt minister Hugo de Jonge vrijdagmiddag na de ministerraad.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
"Wat we nodig hebben is dat veel meer mensen gaan testen. We kunnen daardoor studeren, werken en de samenleving veiliger maken. Daarom willen we de test die nu nog in de GGD teststraat wordt afgenomen ook beschikbaar maken op de werkplek, de universiteit of zelfs gewoon thuis. Niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen", vertelt minister De Jonge aan Hart van Nederland.
De zogenoemde antigeentesten zijn nu nog ontwikkeld voor professionele afname en worden alleen in teststraten gebruikt. De coronaminister hoopt dat producenten van goede en betrouwbare sneltesten zich gaan melden bij de overheid.
"De aanvraagtermijn is open. Ik wil deze testontwikkelaars graag een ontheffing verlenen. Dat kan binnen een week", denkt De Jonge. Die ontheffing is nodig zodat de maker van de test niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de zelfafname, mocht er iets misgaan.
"Bij zelfafname kan er natuurlijk onverhoopt iets misgaan omdat iemand bijvoorbeeld een stokje te ver naar binnen duwt. Ook kan de uitslag verkeerd worden gelezen en kan een besmet persoon alsnog per abuis anderen besmetten. Een bedrijf kan dan niet aansprakelijk gesteld worden. Deze manier van zelftesten zal werken als een een soort extra vangnet door de samenleving."
Om de tests zo veilig mogelijk te maken voor eigen gebruik moet de zelftest wel aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.
"Het verschil is die lange wattenstaaf die nu best wel pijn kan doen als je je bij de GGD laat testen. Bij de zelfafname moet hiervoor een ondiepe neusswab, een kortere wattenstaaf, worden gebruikt. De test moet een Europees kwaliteitsmerk hebben (CE) en een goede gebruiksaanwijzing. We hebben onlangs uit onderzoek geleerd dat zelfafname behoorlijk betrouwbaar is. Bij een positieve test moet iemand wel nog altijd naar de GGD teststraat."
Bij werkgevers en in het onderwijs zal de overheid een deel van de kosten dekken. Een zelftest in de supermarkt moeten mensen zelf betalen.
"Dat de test in april in de supermarkt zal liggen is geen belofte, maar wel een reële verwachting. In Duitsland is zo'n loket opengegaan en daar melden zich meteen al twintig bedrijven. Ik hoop dat we dat hier ook gaan krijgen." zegt coronaminister De Jonge.
Wat een zelftest in de supermarkt gaat kosten, dat zal van het bedrijf afhangen. "Dat zal een tientje zijn of zo", verwacht De Jonge.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.