Terug

Volg Hart van Nederland

Willem Engel verliest kort geding en moet gewoon DNA afstaan

Willem Engel verliest kort geding en moet gewoon DNA afstaan

Politiek

24 mrt 2023, 14:46

Willem Engel moet gewoon DNA afstaan naar aanleiding van de veroordeling in zijn zaak over opruiing. Hij eiste in een kort geding om dit de Nederlandse Staat te verbieden, maar de rechter heeft die eis afgewezen.

De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid werd in januari veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor een reeks opruiende berichten over corona op sociale media. Engel werd daarbij grotendeels vrijgesproken en alleen veroordeeld voor een oproep aan mensen de wilden komen demonstreren op het Malieveld, terwijl demonstraties in juni 2020 verboden waren.

'Onrechtmatig'

Engel ging in hoger beroep omdat hij geen celmateriaal af wilde staan voor DNA-onderzoek. Hij vindt het bevel onrechtmatig, een inbreuk op zijn grondrechten en disproportioneel. Het is echter normaal dat iedere persoon na een veroordeling voor een misdrijf celmateriaal dient af te staan.

Engel hield tijdens zijn zaak vol dat het een schending van het Europees verdrag voor de rechten van de mens zou zijn. De voorzieningenrechter geeft hem ongelijk. De handeling, met een wattenstaafje wangslijm afstaan is de minst ingrijpende methode, dat maakt het ook proportioneel, vindt de rechter.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.