Politiek
17 jan 2019, 21:21
Een groep internationale wetenschappers luidt de noodklok. Ze pleiten er donderdag in een bekend medisch tijdschrift voor dat we ons eetpatroon drastisch gaan omgooien zodat we in 2050 de naar verwachting tien miljard wereldbewoners van voldoende voedsel kunnen voorzien. Concreet betekent dit volgens hen: minder vlees, suiker, vet en zuivel. Over 30 jaar hebben we, naar verwachting, 10 miljard bewoners op de planeet en die kunnen we niet allemaal meer voeden, zeggen ze. Als we de aarde en onszelf willen redden moeten we ons huidige voedselsysteem drastisch omgooien. Om een lekkere snack te maken is veel vlees nodig. En juist dat kost ontzettend veel diervoer en water. En dat is weer slecht voor het milieu. En daarom vinden de wetenschappers dat u minder dan de helft vlees moet eten. Verder zou u geen voedsel moeten eten dat heel veel kilometers heeft afgelegd en gooi alsjeblieft niet zoveel weg.
Kunnen we die keuze maken? Anders gaan eten, als we straks met tien miljard mensen zijn. Wat vindt Nederland daarvan? Aan ons onderzoek deden ruim 1700 mensen mee. Voor- en tegenstanders van een ander eetpatroon houden elkaar keurig in evenwicht. 44 procent zegt ja, ik wil echt wel anders gaan eten. Daar staat een iets grotere groep, van 46 procent tegenover die geen aanpassing willen. We vroegen ons panel ook of elke dag vlees eten nog wel van deze tijd is. Dan liggen voor- en tegenstanders verder uit elkaar. 43 procent is het met de stelling eens : een stuk vlees op je bord en dat elke dag, dat kan eigenlijk niet meer. Maar een meerderheid van 52 procent vindt dat onzin.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.