Politiek
17 okt 2018, 23:24
Steeds meer scholieren krijgen na schooltijd bijles die door hun ouders betaald wordt. Sinds 1995 is het aantal leerlingen dat betaalde bijles, huiswerk-begeleiding of examentraining volgt, verzevenvoudigd. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich zorgen over de toename van dit zogenaamde schaduwonderwijs. Bijles is booming business. Bij Florencius in Laren kunnen ze dat bevestigen. Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Onderwijsinspectie, daalt de kwaliteit van het voortgezet onderwijs al jaren. Maar volgens het LAKS is schaduwonderwijs niet de oplossing.
Dan rijst natuurlijk de vraag: Wat vindt Nederland eigenlijk van al die scholieren die naar bijles worden gestuurd? Wij wilden natuurlijk graag weten wat mensen denken over de kwaliteit van ons onderwijs. Is er iets mis dat kinderen bijles moeten krijgen. Ja, zegt 52 procent van de deelnemers. 33 procent denkt van niet. Maar als school te kort schiet, dan is bijles krijgen toch een prima oplossing? Daar is maar een kwart, 27 procent, het mee eens. De meeste mensen, 66 procent, vinden de toename van die bijlessen geen goede zaak. En dan kun je het natuurlijk ook nog hebben over de rol van de ouders. Die willen natuurlijk allemaal dat hun kinderen zoveel mogelijk bereiken. Dat speelt zeker een rol. 60 procent van de ondervraagden denkt dat veel kinderen naar bijles worden gestuurd omdat hun ouders ze naar een hoger schooltype willen hebben.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.