Terug

Volg Hart van Nederland

Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels en wetten: dit verandert er voor jou

Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels en wetten: dit verandert er voor jou

Politiek

1 juli 2022, 12:09

Vanaf vandaag gaan er nieuwe wetten en regels gelden die je mogelijk kunt gaan voelen in je portemonnee. Het is niet allemaal kommer en kwel, zo krijgen mensen met kinderen meer kinderbijslag en komt er een tijdelijke verlaging van de btw op energie. In dit artikel zetten we alle nieuwe regels en wetswijzingen voor je op een rij.

Omdat het leven voor een grote groep mensen schrikbarend duur is geworden door de hoge inflatie, wil het kabinet die mensen tegemoet komen. Zo zijn er meerdere financiële meevallers die je vanaf vandaag kunt gaan verwachten.

Stijging van (minimum)loon, uitkeringen en pensioenen

Het minimumloon voor werknemers ouder dan 21 jaar gaat een beetje omhoog. Per 1 juli ligt het minimumloon op 1756,20 euro per maand, een verhoging van ruim 30 euro. Ook gaan de verschillende uitkeringen omhoog. Deze zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen dus ook licht mee. Het minimumloon voor ambtenaren stijgt nog iets meer. Zij krijgen vanaf vandaag 14 euro per uur, in fulltime werkverband is dat 2.240 euro per maand. Later dit jaar ontvangen zij ook nog een eenmalige bonus van 450 euro.

Mensen met kinderen gaan er per kwartaal ook een paar tientjes per kind er op vooruit. Per kind krijg je 20 euro meer dan vorig kwartaal. Voor een kind van 0 tot 6 jaar ontvang je nu 249,31 euro per drie maanden, voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar is dat 302,74 euro en voor kinderen van 12 tot 18 jaar krijg je 356,16 euro.

Veel ouderen hebben vanaf vandaag ook iets meer te besteden. Naast de stijging van hun AOW kunnen zij ook rekenen op meer geld uit hun pensioen. De twee grootste fondsen van Nederland, ambtenaren- en lerarenfonds ABP en zorgfonds PFZW verhogen de pensioenen met respectievelijk 2,3 en 2,7 procent. Ook metaalfonds verhoogt het pensioen met 1,3 procent.

Verlaging op btw energie en stookkosten

Naast dat de mensen iets meer gaan verdienen komt er ook een tijdelijke verlaging (tot 1 januari 2023) van de btw op energie. Zo gaat het tarief voor het verbruik van stroom en gas omlaag van 21 naar 9 procent.

Dat is hard nodig, want de kosten voor stroom en gas blijven stijgen. Eerder lieten grote energieleveranciers al weten dat een gemiddeld Nederlands huishouden met een variabel tarief tussen de 20 en 50 euro per maand meer betalen. Er zijn zelfs huishoudens die bijna 100 euro meer moeten gaan betalen voor hun energie. Mensen met een vast energiecontract gaan door de verlaging van de btw juist iets minder betalen per maand.

Gratis naar de bieb voor kinderen

Iedereen jonger dan 18 jaar kan vanaf vandaag gratis lid worden van de bibliotheek. Door geen kosten te rekenen voor een lidmaatschap wil de overheid het lezen onder de jeugd stimuleren. Tot vandaag mochten bibliotheken maximaal de helft van het volwassenentarief vragen aan kinderen. In de praktijk was dat al anders, bij veel bibliotheken in Nederland kon je als kind al gratis terecht.

Verhoging prijzen sociale en particuliere huur

Huur je een woning van een woningcorporatie? Dan ga je vanaf 1 juli waarschijnlijk meer betalen. De verhuurder mag de huurprijs met maximaal 2,3 procent verhogen. Het afgelopen jaar was het voor wooncorporaties verboden om de huur te verhogen vanwege de coronacrisis. In de vrije sector mag de huurprijs met maximaal 3,3 procent omhoog.

Scheefhuurders in een sociale huurwoning moeten mogelijk nog meer gaan betalen. Als je meer verdiend dan eigenlijk bij de woning past kan de verhuurder nog meer huur vragen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van je inkomsten. De verhoging voor scheefhuurders kan oplopen tot 100 euro extra huur per maand.

Meer betalen voor tv- en internetabonnement

Twee grote aanbieders van tv en internet verhogen de tarieven voor hun diensten. Bij Ziggo betaal je voor een Alles-in-1 Start-abonnement vanaf vandaag 3,50 euro meer. Voor een gemiddeld internet en tv-pakket betaal je 70,50 euro per maand. Wel gaan klanten van Ziggo merken dat het internet thuis sneller wordt. Op moment van de prijsstijging verhoogt de provider de downloadsnelheid met 33 procent.

Bij KPN gaan de prijzen ook iets omhoog. Gemiddeld betalen klanten daar 1,90 euro per maand meer. Voor een vergelijkbaar abonnement betaal je bij KPN 67 euro per maand.

Rookmelders verplicht

Het is vanaf vandaag verplicht om op iedere verdieping van je huis een rookmelder te hebben hangen. De regel was al van kracht voor woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Er zijn allerlei soorten rookmelders op de markt, maar er zijn twee belangrijke eisen die de overheid heeft voor nieuwe rookmelders. Zo moet het een levensduur hebben van minstens tien jaar en voldoen aan de Nederlands-Europese norm. Waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder lees je hier.

'We hebben je gemist'

"We hebben je gemist" en de "U was niet thuis"-briefjes van PostNL vind je vanaf vandaag niet meer in de brievenbus. Het postbedrijf laat voortaan alleen nog per e-mail of in de Post-NL-app weten dat de bezorger is langs geweest en waar klanten hun pakketje kunnen ophalen. Je krijgt nog wel een briefje door de bus als PostNL geen e-mailadres van je heeft. Vooral voor ouderen zal er dus niet veel veranderen.

Het bedrijf wil met deze verandering zo'n 70.000 kilo papier besparen. Ook zal het de pakketbezorger tijd besparen.

Geen rookreclames meer in etalage

Al jaren probeert de overheid Nederlanders te laten stoppen met roken. Vandaag wordt de volgende stap gezet in het ontmoedigingsbeleid. Zo mogen alle winkels, met uitzondering van tabakswinkels, tabakswaar niet meer in het zicht hebben staan. Tabakswinkels mogen ook niet meer adverteren op gevels of tabakswaar in de etalages hebben liggen.

Rokers die vrijdag peuken halen, zullen merken dat de tabaksregels zijn aangescherpt. Per 1 juli geldt namelijk een standaard uiterlijk voor alle sigaretten. Na de verpakkingen moeten nu dus ook de sigaretten zelf neutraal zijn. En dat betekent dat er voortaan geen onderscheid meer is in kleur, vormgeving, materiaal en andere elementen.

Ook e-sigaretten krijgen te maken met veranderingen. Vanaf vrijdag geldt voor elektronische verhittingsapparaten ook de leeftijdsgrens van 18 jaar en mag er geen reclame meer voor worden gemaakt.

Geen irritante BN'ers meer in gokreclames

Een opluchting voor veel mensen: bekende Nederlanders en influencers mogen niet meer figureren in gokreclames. Dat betekent dat mensen als bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Wim Kieft, Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Jack van Gelder en Hans Klok niet meer mogen figureren in reclames voor casino’s, sportweddenschappen of online gokken.

Ook moeten influencers op YouTube, Instagram, TikTok en andere platforms zich houden aan strengere reclameregels. Als zij een product aanprijzen, moeten zij duidelijk aangeven of het om een betaalde samenwerking gaat. Sluikreclame in snelle online video's is verboden.

Voor reclame gericht op kinderen zijn er extra regels. Zo mag er geen reclame worden gemaakt voor alcohol en snoep. Ook unboxingvideo's van kinderspeelgoed zijn verboden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.