Politiek
17 nov 2021, 17:59
Het lijkt toch een 'ouderwetse' oud en nieuw te worden. Het kabinet overwoog ook dit jaar een landelijk vuurverbod in te stellen vanwege de druk op de zorg, maar lijkt daar nu weer van terug te komen. Dat melden Haagse bronnen woensdag aan het AD.
Door het snel oplopende aantal ziekenhuisopnames lag een nieuw vuurwerkverbod de afgelopen tijd op tafel als mogelijke coronamaatregel om de zorg te ontlasten rond de jaarwisseling. Demissionair premier Mark Rutte benadrukte dinsdag in de Tweede Kamer dat er nog geen definitief besluit is genomen. Dit zou vrijdag in de ministerraad vallen. Daar wordt nog wel de nodige discussie verwacht over de kwestie.
Bronnen binnen het kabinet zeggen nu tegen het AD dat er nadrukkelijk rekening mee wordt gehouden dat er komende jaarwisseling geen vuurwerkverbod komt. Belangrijkste reden daarvoor zou zijn dat de drukte in de ziekenhuizen op dit moment minder groot is in vergelijking met eind vorig jaar.
Weliswaar liggen er momenteel ongeveer evenveel coronapatiënten (2.077) in het ziekenhuis als een jaar geleden (2.146), maar de intensive cares hebben het wel een stuk minder druk. Coronapatiënten bezetten nu 402 ic-bedden, op 17 november 2020 waren dat er nog 576.
Door de werking van de vaccins - inmiddels is bijna 85 procent van alle volwassenen geprikt - lijken er minder coronapatiënten zo ziek te worden dat ze intensieve zorg nodig hebben. Het kabinet zou het daarom aandurven om dit jaar toch weer voor een oud en nieuw mét vuurwerk te kiezen, inclusief alle gewonden die daarbij vallen.
De vuurwerkbranche slaakte een "zucht van verlichting" toen bekend werd dat het kabinet waarschijnlijk afziet van een vuurwerkverbod deze jaarwisseling. Tegelijkertijd is dat ook een "logische beslissing", vindt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). "Uit allerlei cijfers blijkt dat het afsteken van vuurwerk nauwelijks effect zal hebben op de bezetting van ziekenhuizen."
10 miljoen mensen hechten volgens BPN waarde aan het afsteken van siervuurwerk. Nu grote evenementen al zijn afgelast, verwacht de branche dan ook dat mensen aan kleine vieringen denken. "Met dit besluit voorkomt het kabinet hopelijk ook dat mensen illegaal vuurwerk aanschaffen."
Burgemeesters en gemeenten zien het liever anders: zij pleiten in een brief aan demissionair Ferd Grapperhaus voor een algeheel vuurwerkverbod. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.
Mocht de regering het uiteindelijk toch niet aandurven en voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod instellen, dan kan die beperking op steun van een kleine meerderheid van de Nederlanders rekenen. Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel bleek vorige week dat 53 procent voor een verbod is om de zorg te ontlasten.
Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 zou het betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. "De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Vandaag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen."
Het personeel zit niet te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk, aldus de zegsman. "We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen die vuurwerk afsteken, belandt gewoon in het ziekenhuis."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.