Terug

Volg Hart van Nederland

Vlissingen gaat excuses maken voor rol bij slavernij

Politiek

13 apr 2023, 22:08

De gemeenteraad van Vlissingen heeft besloten dat op 1 juli van dit jaar excuses aangeboden moeten worden voor de rol van de gemeente in het slavernijverleden. Een voorstel van onder meer de ChristenUnie en GroenLinks is met veertien stemmen voor en twaalf tegen aangenomen.

Ook worden excuses aangeboden voor de "onvoldoende en eenzijdige aandacht voor het slavernijverleden in de afgelopen decennia en, daaruit volgend, voor het onvoldoende getoonde begrip voor de gevoelens en nazaten van de tot slaaf gemaakten". Het college van burgemeester en wethouders wordt verzocht om de excuses namens het gemeentebestuur "in het openbaar" uit te spreken.

Slavernijhandel

Met de handelssteden Middelburg, Veere en Vlissingen speelde Zeeland vroeger een belangrijke rol in de handel van tot slaaf gemaakten. Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft. Feitelijk kwam hier pas tien jaar later een einde aan.

Premier Mark Rutte bood medio december namens de regering al excuses aan voor het slavernijverleden, te zien in de video hierboven. Vanuit het Nationaal Archief in Den Haag zei hij dat de excuses zijn "voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden. Postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden. Aan hun dochters en zonen en al hun nazaten tot in het hier en nu."

De excuses van de premier leidt tot veel emoties bij nabestaanden van slachtoffers van slavernij:

Veel emotie tijdens excuses slavernijverleden: 'Ik hoop dat het duidelijk is wat het voor ons betekent'
2:07
Veel emotie tijdens excuses slavernijverleden: 'Ik hoop dat het duidelijk is wat het voor ons betekent'

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.