Politiek
1 dec 2021, 18:37
Het moet snel beter, gezonder en schoner worden rond Tata Steel in IJmuiden. De plannen, waarvan een deel al enige tijd op tafel ligt zullen versneld worden uitgevoerd. Zo moet de omgeving snel minder last hebben van de staalfabriek. Dat heeft staatssecretaris Steven van Weyenberg woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Mooi natuurlijk, zulke voornemens. Maar gaat het nu snel genoeg voor de omwonenden? Hans Dellevoet van de dorpsraad Wijk aan Zee heeft de plannen al iets eerder mogen inzien en is, op zijn zachtst gezegd... niet blij.
"Dit is zo teleurstellend," begint Dellevoet. "We schudden aan zoveel bomen, maar er gebeurt eigenlijk niks. En dan deze plannen. Een klap in het gezicht, zo voelt het." Het ontbreekt volgens de inwoner van Wijk aan zee aan daadkracht bij de politiek. "Ook in dit plan zie ik alleen maar beloftes, maar geen afspraken. De techniek om zo'n fabriek schoner te laten werken bestaat al tig jaar. Waarom duurt het dan zo lang om het hier toe te passen?"
Het is volgens Dellevoet niet zo dat de staalfabrikant moet verdwijnen. Maar eisen stellen, harde afspraken, dat is wat hij liever zou zien. "De politiek moet het gewoon willen. Maar nu hangen de oren naar Tata. De technieken zijn er, maar ze willen het gewoon niet."
Toch ziet de staatssecretaris het anders. Aan Hart van Nederland laat hij weten nu echt door te willen pakken. De felle kritiek vanuit de regio begrijpt hij wel. "Ik snap dat ze eerst willen zien, dan geloven. We willen alles onafhankelijk laten controleren. En de stappen die we nu zetten, zijn echt stappen vooruit." Volgend jaar moet volgens Van Weyenberg resultaat te zien zijn. "Minder vuile stof op straat of op je balkon."
De plannen die nu op tafel liggen bevatten zeven zogenaamde 'actielijnen'. Die moeten er volgens het ministerie voor zorgen dat de luchtverontreinigende uitstoot versneld omlaag gaat. Vergunningen zullen worden aangescherpt en plannen die er al via een 'roadmap' lagen, worden versneld uitgevoerd en eventueel omgezet in verplichte maatregelen.
De staatssecretaris belooft strikt te zullen gaan controleren. "Mooie woorden moeten ook omgezet gaan worden in daden. En ook in daden die je terug gaat zien in een schonere omgeving." En wat als er geen verbetering is? "Dan gaan we weer om tafel. Het moet echt beter."
Een ander positief geluid komt van advocaat Bénédicte Ficq. Zij deed eerder dit jaar namens 1100 mensen aangifte tegen Tata Steel om de gezondheidsschade die ze zouden veroorzaken. Ficq noemt het "pure winst voor de omwonenden" en "een erkenning van hoe erg de situatie op dit moment is."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.