Terug

Volg Hart van Nederland

Verlies Willems-Orde kan om twee redenen

Verlies Willems-Orde kan om twee redenen

Politiek

12 apr 2019, 14:20

De door het ministerie van Defensie geschorste Marco Kroon is drager van de Militaire Willems-Orde. Volgens de Wet op de Militaire Willems-Orde kan die onderscheiding om twee redenen komen te vervallen. De onderscheiding kan worden ingetrokken als de drager ervan onherroepelijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van ten minste een jaar. Ook bij een oneervol ontslag uit een openbaar ambt of beroep kan een drager de onderscheiding kwijtraken.

Oneervol ontslag

Maar als Kroon daadwerkelijk een kopstoot heeft uitgedeeld, heeft hij een heel groot probleem, bevestigt militair advocaat en reserve-majoor Sébas Diekstra, die meerdere militairen in een dergelijke situatie bijstond. ''Zelfs zijn militaire onderscheiding kan in gevaar komen.’’ Volgens Diekstra zijn er drie trajecten die in het geval van een kopstoot aan een politieagent in werking treden. ''Om te beginnen moet de commandant beslissen of hij tot een schorsing overgaat. Daarna, wanneer de feiten helder zijn, moet hij beoordelen of hij overgaat tot (een voordracht tot) ontslag wegens wangedrag. Dat is zonder het predicaat eervol. Zo’n ontslag kan ook pas volgen na een strafrechtelijk traject, bij een onherroepelijk veroordeling’’, aldus de expert in militair recht.

Rechtszaak

Een strafrechtelijk traject betekent dat Kroon voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem moet verschijnen. ''Een kopstoot valt in de zwaardere categorieën van geweldpleging. Volgens de richtlijnen van de rechtspraak staat daar als uitgangspunt een taakstraf van 120 uur op. In het geval het feit is gepleegd tegen een politieman in functie kan die straf nog eens aanzienlijk worden verhoogd.'' Als Kroon zou worden veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur of meer, kan dat directe gevolgen voor zijn zogeheten Verklaring van Geen Bezwaar hebben, die door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) wordt afgegeven. ''Die kan in dat geval ingetrokken worden. Dat betekent dat Kroon dan geen militaire functie meer mag bekleden. Dan is het eigenlijk exit Defensie’’, schetst Diekstra. ''Dan is het gewoon einde oefening.’’

Hoogste onderscheiding

De Militaire Willems-Orde is de hoogste en oudste onderscheiding van Nederland. De onderscheiding is voor mensen die zich 'in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden en moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden', zo staat in de wet. Dat hoeft niet speciaal in echte oorlogsomstandigheden te zijn geweest. Alleen moed, beleid en trouw doen ertoe voor de Willems-orde. Lees meer: Defensie gaat Marco Kroon schorsen om kopstoot-incident carnaval Het ereteken bestaat al meer dan tweehonderd jaar. Het is in 1815 in het leven geroepen door koning Willem I. Er zijn nog vier Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Het gaat om de Engelsman Ken Mayhew die in april 1946 de onderscheiding kreeg, Marco Kroon (2009) Gijs Tuinman (2014) en Roy de Ruiter (2018). Kroon, Tuinman en De Ruiter kregen de onderscheiding voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.