Terug

Volg Hart van Nederland

Sjef betaalt zich scheel aan stookkosten: energiearmoede treft ruim half miljoen huishoudens

Politiek

20 okt 2021, 15:19

Zo'n 550.000 huishoudens hebben een slecht huis én een laag inkomen en kunnen daarom de stijgende energiekosten niet meer ophoesten. Volgens Jan Engels van het Klimaatverbond zal dat aantal alleen maar stijgen op het moment dat de kosten volgend jaar tot wel honderd euro extra per maand oplopen. Energiearmoede ligt voor veel meer groepen op de loer dan men denkt, legt hij aan Hart van Nederland uit.

Een huis isoleren, je moet het maar kunnen betalen, en dat is in veel gevallen niet zo. Het gaat niet alleen om mensen in een huurhuis met weinig inkomen, ook mensen die in de vrije verhuur terecht zijn gekomen en dus al honderden euro's meer betalen dan ze eigenlijk kunnen missen, zijn kwetsbaar. Daar gaat die extra vierhonderd euro die de overheid zal compenseren geen verandering in brengen, weet Engels. "Maar ook mensen die een huis van de woningcoöperatie hebben gekocht, meestal niet de beste woningen maar die konden ze zich nét veroorloven, kunnen dit nu niet meer betalen."

Er wordt vooral gedacht over de aanpak van verlaging van energiekosten op lange termijn, maar daar zijn deze groepen allemaal niet bij geholpen, vervolgt Engels. "Als de rekeningen met honderd euro per maand stijgen en ze krijgen vierhonderd euro per jaar terug is dat voor sommigen mooi, maar anderen hebben een gat van ruim duizend euro per jaar. Dat is voor deze mensen héél veel geld."

Sjef verstuurde ruim 75 mails naar woningbouw

Sjef Vissers zit al jaren met de handen in het haar over zijn op zijn zachtst gezegd slecht geïsoleerde huurwoning, waar hij met zijn vrouw, twee kinderen en schoonzus woont. Al ruim 75 mails heeft hij verstuurd naar de woningbouwcoöperatie, maar nog steeds zit hij in een huis vol tocht en schimmel, waar hij zélf niets aan mag doen. En dat voor 'slechts' 633 euro per maand, met een gas- en lichtrekening van 344 euro, waar komend jaar dus honderd euro dreigt bij te komen.

Hij piekert zich suf over hoe dit nu verder moet, vertelt hij geëmotioneerd. "We hebben zeventig euro per week te besteden, met twee kinderen. Dan kom je niet ver. Dan kun je niks." Met behulp van een kacheltje lukt het hem om de woning nog een beetje op temperatuur te houden, maar door het gebrek aan isolatie en de enorme scheuren bij ramen en kozijnen zet dat geen zoden aan de dijk: de winter wordt ook dit jaar weer bar. Buren zetten de verwarming uit en zitten met dikke vesten en truien op de bank om kosten te besparen, weet hij.

'Overheid moet inkomensmaatregelen nemen'

Er moet op korte termijn iets gebeuren voor mensen zoals Sjef én voor huurders in de vrije sector én voor mensen die slechte huizen hebben gekocht van de woningcoöperatie hebben gekocht, benadrukt Engels. "Voordat deze huizen zijn geïsoleerd zijn we heel eind verder, maar dat lost nu het probleem niet op. De overheid moet inkomensmaatregelen nemen, dat is het enige wat nu kan."

Sjef en zijn gezin maken zich ondertussen op voor een koude, dure winter. Maar zijn hart wordt verwarmd door de steun van zijn familie, zegt hij trots. "We moeten het onderling zien op te lossen. Je familie helpt je. Ze houden je op de been."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.