Politiek
11 jan 2022, 22:48
Urenlang in de rij staan voor een subsidieaanvraag en dan is het potje leeg. Een hoop mensen in het aardbevingsgebied in Groningen en Drenthe visten maandag achter het net toen ze een aanvraag deden voor 10.000 euro subsidie voor woningverbetering. "Tot midden in de nacht moeten wachten, en toen misgegrepen."
In totaal kwamen 53.000 adressen in Groningen en een deel van Drenthe in aanmerking voor de subsidie van 10.000 euro. Met het budget dat daarvoor beschikbaar is (220 miljoen euro), konden echter slechts 22.000 huiseigenaren aanspraak maken op het geld voor een verbouwing of onderhoud om het huis te verbeteren.
Het liep vervolgens zowel in fysieke rijen voor de gemeentehuizen als in digitale rijen direct bij de opening om 9:00 uur storm met tienduizenden geïnteresseerden. Binnen een dag werd het subsidieplafond bereikt. Dat liet SNN, die de aanvragen van de Groningers in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken behandelt, maandagavond weten.
Edwin Spa uit Uithuizermeeden laat weten dat hij van 9.15 uur 's ochtends tot 2.00 uur 's nachts in de digitale wachtrij heeft gestaan. "Daarna werd ik eruit gegooid, en was het niet meer mogelijk om een aanvraag te doen. Dat voelt zo oneerlijk", zegt de Groninger. "Ik heb mijn laptop meegenomen naar werk. Je moet de hele dag opletten. Ik voel me afgeschilderd als een tweederangs burger."
Ook Iverna Rademaker uit het Groningse Uithuizen greep mis. "Vol goede moed ging ik gisteren om 9.00 uur voor de computer zitten. Ik zag de wachttijd oplopen van 120 minuten naar 600 minuten. Toen dacht ik al: na middernacht zit ik er nog steeds." Dat laatste gebeurde uiteindelijk ook: "Toen ik tegen middernacht nog maar een half uur op de teller had, ging de rij dicht. Dat was ontzettend zuur."
Maurice Huberts hoefde om 22.30 uur nog maar een kwartier te wachten. Hij was nummer 148 in de rij en stond toen al vanaf 's ochtends vroeg in de digitale rij. Toen hij een ander tabblad opende, sprong de teller van nummer 148 naar nummer 17.000 in de wachtrij. Daardoor liep het ook voor hem niet goed af: "Dit had niet mogen gebeuren. Als ik dit had geweten, was ik nog liever uren in de kou voor het gemeentehuis gaan staan."
Bij bestuurders is een dag later de vieze nasmaak ook nog steeds niet verdwenen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen spreekt er schande van dat er voor het gemeentehuis in Hoogezand een enorme fysieke wachtrij stond. Hij waardeert het gebaar van de overheid, maar vind het wel halfslachtig.
"Onze inwoners voelen zich wederom niet serieus genomen. Vierhonderd miljard is er hier uit de grond gehaald, maar als er dan schade is en als er ellende is, dan moet je er voor gaan bedelen om iets vergoed te krijgen", zegt Hoogendoorn.
Ook Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA is alles behalve tevreden over de gang van zaken. Samen met Sandra Beckerman (SP) heeft hij Kamervragen gesteld, omdat iedereen die recht heeft op de subsidie het geld alsnog zou moeten krijgen. "Ik ben een dag later nog steeds woest dat dit is gebeurd. Het kabinet heeft willens en wetens te weinig geld beschikbaar gesteld en dan zie je dat Groningers daar staan te vernikkelen. Dat budget moet omhoog." Nijboer noemt het een schandelijke vertoning en stelt dat voor iedereen die recht op subsidie heeft hetzelfde moet gelden.
Woordvoerder van staatssecretaris Hans Vijlbrief laat weten dat de subsidie voor woningverbetering zoals verwacht ontzettend populair is. Vijlbrief heeft aangegeven dat hij wil kijken of er misschien nog mogelijkheden zijn, nu het plafond zo snel is bereikt. "We kunnen daar nu nog niet verder op vooruitlopen, maar het heeft zeker onze aandacht", aldus de woordvoerder.
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.