Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Plas en Timmermans positief over toekomst stikstofbeleid: 'Brussel zegt niet altijd nee'

Politiek

11 apr 2023, 22:07

Eurocommissaris Frans Timmermans en Caroline van der Plas zijn beiden positief na hun ontmoeting dinsdag. Timmermans is blij dat de BoerBurgerBeweging zich wel aan Europese wetgeving wil houden en Van der Plas lijkt mogelijkheden te zien om onder de stikstofmaatregelen uit te komen.

"Eigenlijk zegt de Europese Commissie: we moeten goed voor de natuur zorgen", vertelt de BBB-voorvrouw na afloop van het gesprek. "Waar de natuur achteruitgaat, moet je maatregelen nemen. Welke maatregelen dat zijn, mogen de lidstaten zelf weten."

"Brussel is niet boos omdat wij niet aan hun doelen voldoen, maar omdat de methodes die wij hebben bedacht niet werken of niet genoeg helpen. Hier wordt gezegd: het mag niet van Brussel. Maar Brussel zegt niet nee. Althans, niet altijd."

'Je komt niet onder stikstofprobleem uit'

Timmermans beaamt wat Van der Plas zegt, maar houdt ook vol dat de stikstofuitstoot in Nederland flink omlaag moet. "Er zijn andere methoden denkbaar, maar denk nou niet dat je onder het probleem van stikstof uitkomt. Dat zal altijd geadresseerd moeten worden als probleem."

"Wat mij heel erg bemoedigt, is dat de BoerBurgerBeweging zich wil houden aan Europese wet- en regelgeving", zei Timmermans ook. BBB ziet alleen niets in de stikstofaanpak van het kabinet

De partij is met een eigen nota gekomen, waar "veel degelijk werk" in zit, aldus Timmermans. Hij moedigt het aan dat de partij zelf met plannen komt, en er is volgens hem duidelijk over de nota nagedacht.

Beschermde wolf

Timmermans vindt dan ook niet dat BBB een "sprookjesnota" heeft afgeleverd, een kwalificatie die volgens Van der Plas is gebruikt door D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij spreekt van "een oprechte poging" om met alternatieven te komen.

Hij heeft ook aangeboden te helpen om de voorstellen waar nodig aan te vullen en te verbeteren. Of de voorstellen van de BBB genoeg zijn voor de EU, kon Timmermans nog niet zeggen.

De twee hebben het niet alleen maar over de stikstofplannen gehad. Ook de wolf kwam aan bod, volgens Van der Plas. Die wordt namelijk door Europese regels beschermd.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.