Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede Kamer stemt opnieuw in met grootste herziening grondwet sinds 1983

Tweede Kamer stemt opnieuw in met grootste herziening grondwet sinds 1983

Politiek

5 apr 2022, 18:57

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een aantal wijzigingen van de grondwet. Daarmee wordt onder meer het recht op een eerlijk proces in de grondwet vastgelegd. Dit om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen. Ook wordt het briefgeheim gemoderniseerd, zodat het ook van toepassing is op digitale communicatie zoals e-mail.

Het recht op "een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter" was volgens veel partijen belangrijk, gezien de ervaringen van het schandaal met de kindertoeslagen. Ouders kwamen op zwarte lijsten van de Belastingdienst terecht zonder dat zij zich tegen de veelal onterechte verdenkingen konden verweren.

Naast het nieuwe briefgeheim en het recht op een eerlijk proces komt er ook een passage in de grondwet die de grondrechten van Nederlanders en de democratische rechtstaat waarborgt.

Grondwet wijzigen

Het is de grootste herziening van de grondwet sinds 1983. De Tweede en Eerste Kamer hebben eerder al met de wijzigingen ingestemd, maar om de grondwet aan te passen moeten beide Kamers vervolgens nóg een keer instemmen, met een tweederdemeerderheid.

Dat heeft de Tweede Kamer nu gedaan. De Eerste Kamer moet nog met de wijzigingen instemmen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.