Terug

Volg Hart van Nederland

Grote steun voor debat over uithuwelijken Nederlandse meisjes: ‘Dit is gewoon keiharde mensenhandel’

Politiek

7 okt 2019, 19:52

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een debat na het nieuws dat gedwongen huwelijken in Nederland nog steeds aan de orde van de dag zijn. Hart van Nederland bracht zaterdag het verhaal van Fatima (een fingeerde naam). Zij werd door haar vader verkocht aan een vreemde man in het buitenland die het hoogste bedrag voor haar over had. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil verantwoordelijk minister Grapperhaus ter verantwoording roepen en krijgt daarvoor brede steun in de Kamer. "Dit is gewoon keiharde mensenhandel dat we moeten stoppen," zegt Kuiken. Ze heeft zich aangemeld voor mondelinge vragen aan minister Grapperhaus, morgen tijdens het wekelijks vragenuurtje. Mocht dat niet doorgaan wil Kuiken een debat. CDA, D66, ChristenUnie, PVV, SP en 50PLUS steunen dat verzoek.

Horrorverhalen

"Mijn maag draaide zich om bij het zien van de beelden," zegt René Peters (CDA). "Verschrikkelijk wat deze meiden allemaal moeten doorstaan." Jasper van Dijk (SP) noemt de gedwongen huwelijken heel schrijnend. "Dit soort horrorverhalen horen niet thuis in Nederland, hard optreden is nodig." Voor PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is een ding duidelijk: deze mensenhandel moet keihard worden aangepakt. ''Trek de verkregen verblijfsvergunningen en Nederlandse nationaliteiten van die vrouwenverkrachters in en schop die Islamitische vrouwenonderdrukkers voorgoed ons land uit.'' Lees ook: Gedwongen uitgehuwelijkte Fatima: 'Meisjes zoals ik worden verkocht als golden tickets' 50PLUS vindt het 'schandalig' dat dit soort verhalen blijven voorkomen. "Er moet nu iets aan gebeuren," zegt fractievoorzitter Henk Krol. "Ik ben blij dat Attje Kuiken er nu werk van maakt." VVD, SGP en GroenLinks willen nog niet meteen een debat steunen en spreken de voorkeur uit om dit tijdens een algemeen overleg te bespreken. Toch maken ook deze partijen zich grote zorgen. Voor GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg staat ook het belang van de meisjes en vrouwen voorop: ''Ze moeten weten waar ze terecht kunnen met vragen.'' Jeroen van Wijngaarden (VVD) wil actie van de regering: ''Ik wil weten hoe het kabinet de aanpak hiervan versterkt en hoe het kabinet de samenwerking hierover zoekt met het Midden-Oosten.''

'Golden tickets' voor verblijfsvergunning

Shirin Musa van Femmes voor Freedom is blij dat het onderwerp eindelijk op de politieke agenda komt. ''Het is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen huwelijksdwang. Mensenhandel is een high impact crime en wordt met een hoge prioriteit aangepakt, huwelijksdwang tot op heden niet.'' Gedwongen huwelijken zoals die van Fatima gebeuren volgens Musa op grote schaal in Nederland. De vrouwen gelden dan als een soort ‘golden tickets’ voor mannen die vaak uit het Midden-Oosten afkomstig zijn. Die krijgen dan in Nederland een verblijfsvergunning, het achterliggende doel van veel van deze uithuwelijkingen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.