Terug

Volg Hart van Nederland

Traditie of overlast? 10 argumenten vóór en tegen een landelijk vuurwerkverbod

Politiek

11 nov 2022, 13:47

Met nog anderhalve maand te gaan tot de jaarwisseling, zijn de eerste knallen van vuurwerkliefhebbers nu al te horen. Het is een discussie die elk jaar terugkeert: moeten we vuurwerk meer gaan verbieden of juist de traditie in ere houden? Twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat zijn de meest genoemde redenen om voor of tegen vuurwerk te zijn? Wij zochten het uit.

Uit eerder onderzoek van het Hart van Nederland-panel bleek dat als je op de persoon af vraagt of er wel of niet een algeheel vuurwerkverbod moet komen, Nederland uiteen valt in twee kampen van ongeveer dezelfde grootte. Maar als meer in detail wordt gevraagd wat mensen willen en waarom, komt daar een grote verscheidenheid aan reacties uit, zo blijkt uit nieuw onderzoek onder 3971 leden van het Hart van Nederland-panel.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Traditie

De voornaamste reden waarom mensen tegen een vuurwerkverbod zijn, is dat het volgens hen een mooie traditie is. Zeventig procent vindt dat de doorslaggevende reden om tegen een verbod te zijn. "Alle Nederlandse tradities moeten gewoon door kunnen gaan en blijven bestaan", zegt een respondent. "Dus ook Zwarte Piet, en vuurwerk."

Zo'n negen procent wil vuurwerk in stand houden omdat de jaarwisseling anders "saai" wordt, en nog eens negen procent vindt dat de meeste mensen zich gewoon keurig aan de regels houden en het daarom niet verboden hoort te worden. "Pak die overlastplegers aan, maar laat de gewone man die netjes tussen 12 en 1 afsteekt dat blijven doen", schrijft een respondent in de reacties.

Het vierde meest genoemde argument om tegen een verbod te zijn is dat verbod volgens tegenstanders totaal niet te handhaven is. Dat wordt door acht procent als belangrijkste reden genoemd: "Dan moet heel Nederland politieagent zijn. Ik steek al jaren geen vuurwerk meer af maar er zal overal vuurwerk te koop zijn. Hetzij legaal dan wel illegaal."

En een vijfde reden die veel is genoemd is de resolute weerstand tegen elke vorm van betutteling vanuit de politiek. "De overheid bemoeit zich al met te veel dingen, het is een complete controlesamenleving aan het worden. Al die regels en verplichtingen, het worden er alleen maar meer. Een compleet totalitair systeem", aldus een respondent.

Gevaarlijk

Mensen die wel vóór een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod zijn, hebben hier ook meerdere argumenten voor. Want ook al is het een traditie, het levert voor velen ook overlast en gevaar op. De meest genoemde reden om voor een verbod te zijn is dan ook de schade en overlast die vuurwerk met zich meebrengt: bijna de helft (47 procent) vindt het ontoelaatbaar dat er ieder jaar weer zoveel geknald moet worden, met veel schade en gewonden tot gevolg.

Een kwart van de mensen die voorstander is van een verbod (24 procent) zegt dat vooral te willen vanwege de angst die dieren hierdoor krijgen. Verder vindt 11 procent dat er een totaalverbod moet komen, omdat velen zich toch niet aan de regels houden. "De jeugd heeft totaal geen grenzen meer. Brutaal, provocatief en totaal niet geïnteresseerd in de medemens. Dramatische ontwikkeling", aldus een respondent die wil dat er meer wordt gehandhaafd. "En ze dan echt straffen. Wij hebben hier al sinds augustus overlast van en de politie wil wel meldingen maar doet verder niets", voegt een andere respondent toe.

Voor zeven procent van de voorstanders van een verbod staat voorop dat het afsteken van vuurwerk slecht is voor het klimaat. Met elke knal die de lucht in gaat, wordt weer een beetje extra CO2 uitgestoten. Tot slot noemt drie procent als belangrijkste reden dat de kosten voor de samenleving door vuurwerk de pan uit rijzen. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan materiele schade of zorgkosten voor gewonden, maar ook het opruimen van vuurwerkresten en de massale inzet van hulpverleners.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden bij HLF8.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.