Politiek
18 sep 2022, 13:56
De top van het kabinet en fractievoorzitters van de coalitiepartijen komen zondagmiddag bij elkaar om te overleggen over maatregelen voor de stijgende energierekening. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf.
Op het ministerie van Financiën praten onder meer minister Sigrid Kaag (Financiën) en Marnix van Rij (Fiscaliteit) met de coalitie over maatregelen tegen de stijgende energierekeningen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) voert al overleg met energiebedrijven. Het zal onder andere gaan over een mogelijk prijsplafond, kredieten, een noodfonds om mensen die de nota niet kunnen betalen te helpen en belastingverlagingen.
De Tweede Kamer voerde afgelopen week de druk op het kabinet al flink op om alsnog met een ingreep te komen voor het najaar. Dat moet ervoor zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen.
Jetten erkende dat de energiecrisis "keihard inslaat bij mensen thuis en bij ondernemers". Hij beloofde de Kamer zijn best te blijven doen en "alles eruit te persen" om te kijken "wat er boven dat forse pakket voor 2023 mogelijk is" voor het najaar.
Een ingewijde vertelt aan het AD dat het ministerie van Financiën verschillende opties heeft laten doorrekenen en heeft gewogen. Nu moet de coalitietop een besluit nemen. "Het komt erop neer dat een boel mensen dan minder gaan betalen voor hun energie. Behalve de laagste inkomensgroepen krijgen ook de middeninkomens compensatie."
Een optie daarvoor is om het oude prijspeil te hanteren voor een gemiddelde hoeveelheid stroom en gas per gezin. Wie veel meer verbruikt, betaalt wel de huidige, hogere prijzen. "Als je ook je sauna en je zwembad verwarmt, betaal je daar dan meer voor", aldus deze bron.
Waar eerder nog doorklonk dat het kabinet volgende week pas met maatregelen zou komen, sluiten bronnen inmiddels niet uit dat er zondag al knopen worden doorgehakt.
Veel particulieren en bedrijven komen steeds verder in het nauw door de stijgende energierekening. Zo moeten bakkers hun deuren sluiten en houden ook slagers het niet lang meer vol. Afgelopen week kwam ook het verhaal van Wilma in het nieuws. De vrouw uit Driebergen heeft het gas laten afsluiten in haar woning om niet in de schulden te komen.
Het afsluiten van het gas in de woning is misschien goed voor de portemonnee maar het is niet verstandig voor je gezondheid. Zo zou het afsluiten van de gaskraan veel risico's met zich meebrengen.
Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde eerder dat tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens hun vaste lasten niet kunnen betalen als de prijzen van energie en andere lasten hoog blijven. Ook de middeninkomens voelen de huidige crisis steeds meer in hun portemonnee.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.