Politiek
25 feb 2023, 23:01
De afhandeling van de toeslagenaffaire kent genoeg problemen, maar iets wat bijzonder pijnlijk is, is de manier waarop de overheid omgaat met toeslagenouders die een onderneming hebben. Kristel de Waal is een van de toeslagenouders en beheert een online groep voor ondernemers die dubbel gedupeerd zijn, zowel privé als zakelijk.
"We denken dat het ruim 1000 ouders betreft", zegt De Waal tegen Hart van Nederland. "In het herstelproces wordt gezegd dat toeslagen en blauw los stonden van elkaar. Dat is niet zo."
Blauw is de omzetbelasting en loonheffing die bedrijven betalen aan de belastingdienst. "Het is alleen verrekend met de toeslagen. Er werd bij ons bijvoorbeeld beslag gelegd op auto's en klanten."
Bekijk het verhaal van Kristel in deze video:
De Waal wijst ook op de staatssteun die de ondernemingen kunnen krijgen. "Als je daar recht op hebt kun je dat met terugwerkende kracht gecompenseerd krijgen tot 2020. Het toeslagenschandaal begon echter al ver voor 2020. Bij sommige zelfs al in 2005. Ook daarin zal je dus tussen wal en schip vallen."
Ze vervolgt: "In 2014 waren wij failliet. Wij hebben geen openstaande schulden meer, want het faillissement is opgeheven. We hebben wel inkomstenderving, want het bedrijf is weg. Ze zien geen verband tussen het faillissement en toeslagenaffaire."
"We kunnen wel bezwaar maken", zegt De Waal. "Daaruit kan voortkomen dat je weer naar de rechtbank moet. Het gevoel dat overheerst bij ouders is dat ze er alles aan doen om ons niet te vergoeden."
De verantwoordelijk staatssecretaris, Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) laat aan Hart van Nederland weten dat iedere dag dat het traject nog voortduurt, er een te lang is. "We weten allemaal welke ellende ouders en kinderen hebben meegemaakt. Zij willen zo snel mogelijk hun leven weer oppakken. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat gedupeerde ouders hun leven weer kunnen oppakken."
Ze zegt geen onderscheid te maken tussen ouders, of ze nu een onderneming hebben of niet. Schulden zullen volgens de bewindsvrouw aangepakt worden, ook de zakelijke.
De staatssecretaris is bekend met de ongeveer 1000 toeslagenouders die een eigen onderneming hebben of hadden. "Voor hen is in maart 2022 een speciaal team opgericht. Dat team brengt samen met de ouders de schulden in beeld en maakt met hen een aanpak. Ouders die extra schade hebben ondervonden met hun onderneming kunnen ook bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS) terecht. Dat is maatwerk, op basis van het beschikbare dossier en het toelichtingsgesprek met de ouders."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.