Politiek
13 juli 2022, 12:45
Er komt toch geen cruiseschip voor de opvang van ruim 1000 asielzoekers in Vlissingen te liggen. Een meerderheid van de gemeenteraad van de Zeeuwse stad oordeelde vorige week negatief over het voorgenomen besluit van het college, waarop het college na enige bedenktijd besloot het plan niet door te laten gaan. Dat Vlissingen niet doorgaat met de geplande komst van een cruiseschip voor asielzoekers "komt hard aan" bij VluchtelingenWerk Nederland. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie.
De komst van het schip moest de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel verminderen. Het college van de Zeeuwse stad was eerst voor, maar onder inwoners was weerstand, en ook de gemeenteraad maakte vorige week duidelijk het plan niet te zien zitten. Het college maakte daarom woensdag bekend dat het cruiseschip er toch niet komt. Burgemeester en wethouders voelen zich "onvoldoende gesteund om zo'n groot besluit te nemen".
Vanwege de drukte in Ter Apel zijn verspreid over Nederland noodopvangplekken ingericht waar asielzoekers tijdelijk kunnen slapen. Ook die zijn niet genoeg om het tekort op te lossen. Afgelopen nacht hebben tientallen mensen in Ter Apel in de openlucht of op stoelen in de wachtruimte doorgebracht.
VluchtelingenWerk Nederland vreest dat het besluit van Vlissingen om te stoppen met het cruiseschip "ertoe zal leiden dat vele vluchtelingen fysieke en mentale schade zullen oplopen omdat er voor hen geen fatsoenlijke opvangplek is. Het is nu elke dag de vraag of vluchtelingen letterlijk op straat belanden." De organisatie voegt eraan toe: "De tijd om het nog even aan te kijken is op."
Volgens de organisatie is er veel meer draagvlak voor kleinere opvangplekken dan voor grote locaties zoals cruiseschepen. Dat er toch voor grote plekken wordt gekozen, komt volgens VluchtelingenWerk "doordat gemeenten uit eigen beweging geen geschikte locaties aandragen". Vrijblijvende verzoeken werken niet, aldus een woordvoerder.
VluchtelingenWerk wil dat asielstaatssecretaris Eric van der Burg met een spoedwet komt "waarmee het Rijk in september al geschikte opvanglocaties kan aanwijzen. Gemeenten kunnen dan direct aan de slag om een locatie te zoeken die ze wel geschikt achten." De organisatie hoopt dat dan "de noodzaak van grootschalige locaties waar weerstand tegen is, kan worden weggenomen".
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.