Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren bieden petitie tegen nieuwe regels aan in provinciehuis Haarlem

Politiek

12 feb 2024, 11:33

Boeren hebben in het provinciehuis in Haarlem de problemen van hun bestaan beschreven in een roep om hulp. Naar schatting waren tweehonderd boeren en sympathisanten met een kop koffie in een gemoedelijke sfeer aanwezig in een grote zaal.

Rond het middaguur hebben de boeren een petitie tegen de nieuwe regels aangeboden. Die is overhandigd aan gedeputeerde Jelle Beemsterboer van de BBB. Beemsterboer vond het "indrukwekkend" de naar schatting ruim 120 trekkers aan te zien komen rijden. "De frustratie is voelbaar en die begrijp ik ook." Hij roemde de "keurig" verlopen actie. "Daarmee oogst je respect."

Eerder maandagochtend verzamelden de tientallen trekkers zich op een parkeerterrein bij de Beverwijkse Bazaar, een overdekte markt nabij het centrum van de stad. Sommigen hebben omgekeerde Nederlandse vlaggen op de voertuigen. De actie is een nieuwe protestactie tegen onder meer Europese regels over het uitrijden van mest.

Publieksvriendelijke actie

Het moet een publieksvriendelijke actie worden, vertelde boer Arnold Res uit Castricum voorafgaand aan de actie, hij is een van de boeren die meedeed aan het protest. "We gaan niet de snelweg blokkeren. We blijven op de rechterrijbaan en rijden onder politiebegeleiding. De vluchtstrook blijft vrij. We rijden in één lange sliert naar Haarlem. Er wordt niks in de brand gestoken. We maken er echt een publieksvriendelijke actie van, maar we willen wel even ons punt maken."

De meeste boeren die meedoen aan de actie komen uit Noord-Holland, aldus Res. "De overheid komt met dingen waar we het niet mee eens zijn. We moeten nu al drie meter van de sloot afblijven, we mogen minder mest op ons land uitrijden, we moeten mest afvoeren. Dat kost veel geld." Volgens het ANP deden er naar schatting zo'n 120 trekkers mee met de actie.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.