Terug

Volg Hart van Nederland

Tientallen asielzoekers voeren actie voor azc in Maastricht: 'We wachten al een jaar'

Politiek

2 mei 2023, 14:14

Enkele tientallen asielzoekers voeren dinsdag actie voor het azc aan de François de Veyestraat in Maastricht. Ze uiten er hun frustratie over de lange wachttijden voor hun asielaanvraag.

De actievoerders dragen kartonnen borden met opschriften als "We are not Animals" en "We need you to speed our procedures in IND". Onder hen bevinden zich naar eigen zeggen ook slachtoffers van de aardbeving in Syrië. Volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is de actie met name gericht tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Achter de feiten aan lopen

Een woordvoerster van de IND erkent dat de wachttijden lang zijn. Oorspronkelijk waren die zes maanden, inmiddels moeten mensen vijftien maanden wachten op een beslissing. "Wij zijn ingericht voor 22.000 aanvragen per jaar, maar de verwachtingen voor dit jaar liggen al rond de 60.000. We lopen constant achter de feiten aan."

Geen invloed

De demonstratie in Maastricht is niet de eerste. "Mensen willen weten wanneer ze aan de beurt zijn. Dat antwoord kunnen we niet geven. We begrijpen dat het voor hen lastig en vervelend is. Demonstraties hebben echter geen invloed op de planning van de procedures. We handelen aanvragen af op volgorde van binnenkomst."

"Het helpt vaak als we deze mensen kunnen duidelijk maken dat we hen niet vergeten zijn. En dat zij geen uitzondering zijn." De demonstratie verloopt volgens de COA-woordvoerster rustig en vreedzaam.

Hart van Nederland / ANP

Beeld: Track '88

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.