Terug

Volg Hart van Nederland

Tegenvaller voor ouders: kinderbijslag omlaag door dalende energieprijzen

Politiek

14 juni 2023, 19:02

Veel Nederlanders zullen blij zijn met de dalende energieprijzen maar dat voordeel heeft nu ook een nadeel. De kinderbijslag gaat de komende kwartalen namelijk met 3 procent omlaag. En dat gaan ouders die al weinig te besteden hebben wel merken in de portemonnee.

De hoogte van de bijslag beweegt mee met de consumentenprijsindex. Vorig jaar, toen de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne sterk opliepen met een recordinflatie als gevolg, steeg de kinderbijslag juist met ruim 16 procent.

"Ik realiseer me heel goed dat dit een tegenvaller zal zijn voor ouders die het moeilijk hebben", zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Zij benadrukt dat het kabinet in augustus gaat kijken naar "het gehele koopkrachtplaatje" voor volgend jaar. "Daarbij zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor kinderarmoede, gezinnen en de bestaanszekerheid van Nederlandse huishoudens."

Tientjes per jaar minder

Het kwartaalbedrag voor kinderen tot 6 jaar gaat met 8,06 euro omlaag naar 261,70 euro, dat voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar met 9,97 euro naar 317,77 euro en dat voor kinderen van 12 tot 18 jaar met 11,52 euro naar 373,85 euro.

De verlagingen gelden vanaf 1 juli. Begin volgend jaar wordt de kinderbijslag opnieuw aangepast aan het gemiddelde prijsniveau.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.