Terug

Volg Hart van Nederland

Sylvana Simons stopt als lijsttrekker BIJ1: 'NRC-artikel voelde als onverdiende dolksteek in de rug'

Sylvana Simons stopt als lijsttrekker BIJ1: 'NRC-artikel voelde als onverdiende dolksteek in de rug'

Politiek

24 juli 2023, 20:42

Sylvana Simons stopt als lijsttrekker van BIJ1. Dat schrijft ze in een brief aan leden van de partij, die maandagavond is verstuurd. Ze blijft wel Tweede Kamer- en fractielid, maar stopt omwille van haar "welzijn, lichaam en geest" met het leiderschap van de partij.

"Ik schrijf deze brief met zwaar gemoed. Met dit schrijven deel ik een treurige mededeling", schrijft Simons. Het besluit komt nadat twee Amsterdamse gemeenteraadsleden vorige week in een interview met NRC bekendmaakten te stoppen vanwege de "toxische en structureel onveilige sfeer".

Iemand die blij zal zijn dat Sylvana Simons stopt als lijsttrekker is Johan Derksen. Eerder zei hij in Vandaag Inside dat er "altijd onzin" uitkomt:

Johan zag Sylvana Simons bij talkshow Op1: 'Er komt altijd onzin uit!'
1:22
Johan zag Sylvana Simons bij talkshow Op1: 'Er komt altijd onzin uit!'

"De onwaarheden waarmee zij hun beslissing in de krant toelichten hebben mij zeer geraakt", schrijft Simons daarover. "Niet alleen werd ik overvallen door het nieuwsbericht, maar vooral het beeld dat van mij en de partij werd geschetst in het eerdergenoemde NRC-artikel voelde als een onverdiende dolksteek in de rug."

Onderlinge strijd

Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuyzen vertelden in de krant dat ze zich "sociaal-emotioneel onveilig" voelen en dat de partij een "toxische, structureel onveilige omgeving” is, vol wantrouwen, machtsmisbruik en "gebrek aan transparantie en interne democratie”. Door de voortdurende onderlinge strijd werd het te zwaar om deel uit te maken van de partij.

Ahmadi, die van Afghaanse komaf is, noemt als voorbeeld dat hij vaak "wit" genoemd werd, waarmee bedoeld zou worden dat hij minder relevant is voor de partij. "Ik kreeg te horen: welke uitdaging heb jij in de maatschappij."

Simons zegt dat ze zich niet wil voorbereiden op spoedverkiezingen en tegelijkertijd wil wapenen tegen leugens die "kritiekloos in de krant worden opschreven". "Dat kan ik wel, maar dat wil ik niet." Maar het interview is niet de enige reden dat ze stopt, zegt ze.

"Ik neem dit besluit ook omwille mijn welzijn, lichaam en geest. Ik heb het vertrouwen van de partij, ik heb vertrouwen in mijzelf als leider, en ik heb vertrouwen in onze leden. Mijn overwegingen zijn persoonlijk van aard." Wie Simons vervangt als lijsstrekker is niet bekend. "De partij laat ik achter in de gedegen, enthousiaste en capabele handen van het zittende bestuur."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.