Politiek
13 feb 2019, 17:28
Tijdens een verhit debat heeft vrijwel de voltallige gemeenteraad van Amsterdam woensdag hun onvrede geuit over een agendapunt dat was ingediend door Sylvana Simons van BIJ1. Simons vond dat bij het schietincident vorige week bij De Nederlandsche Bank, waarbij een man die zelfmoord wilde plegen door de politie werd doodgeschoten, een “bovenmatig aantal kogels" is gebruikt.
Op beelden is te horen hoe zeker 20 kogels door agenten worden afgevuurd. Het dodelijke slachtoffer had een nepwapen. Er werd ook een voorbijganger in zijn been geraakt door een vermoedelijke politiekogel. Lees ook: Politie schiet gewapende man dood in Amsterdam, omstander raakt gewond Simons sprak verder over “buitensporig en onnodig politiegeweld", dat er volgens haar voor zorgt dat mensen zich onveilig voelen, met name “mensen van kleur". De raad noemde het "schandalig" dat Simons doet voorkomen alsof mensen met een getinte huid iets te vrezen zouden hebben van de politie. Diverse sprekers riepen haar op het onderzoek van de Rijksrecherche naar het schietincident af te wachten.
Simons erkent volgens Het Parool dat haar toon misschien wat scherp was: "Dat was wellicht een faux pas". Haar vragen nam ze niet terug: "Ik spreek mensen wiens leven beïnvloed wordt door het feit dat zij een bepaalde kleur hebben. Kleur is voor mensen van kleur een bepalende factor. Zij vragen mij dat met u te bespreken." BIJ1 liet ook al weten dat de vragen geen kritiek op de politie waren: "Uiteraard wachten we het onderzoek van de Rijksrecherche af en uiteraard hebben we respect voor de agenten. Maar dit betekent niet dat we geen vragen mogen stellen." Burgemeester Femke Halsema sloot zich wel bij de gemeenteraad aan. “De agenten verdienen ons inlevingsvermogen, niet ons oordeel. Het Amsterdamse korps verdient onze trots", zei zij.
Amnesty International benadrukt al jaren dat in Nederland mensen van kleur wel degelijk vaker door de politie worden onderworpen aan bijvoorbeeld controles: “Etnisch profileren draagt bij aan een negatieve beeldvorming over etnische minderheden, schaadt de legitimiteit van de Nederlandse politie en draagt niet bij aan de bestrijding van criminaliteit.” In het vakblad Tijdschrift voor de Politie schreven hoogleraar Criminologie Prof. dr. Joanne van der Leunen en universitair hoofddocent Straf- en Strafprocesrecht mr. dr. Maartje van der Woude MSc “dat personen met een migrantenachtergrond veelal minder positief denken over de politie dan autochtonen en dat zij ook vaak menen dat er extra op hen gelet wordt en dat er sprake is van discriminatie of etnisch profileren.”
Een Amsterdamse agent, 'Joeri', heeft het in een open brief voor zijn schietende collega's opgenomen. “Als je achteraf hoort dat de man die is neergeschoten psychische hulp nodig had, is het wellicht beter als u, in uw positie, u eens druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen met een psychische stoornis in plaats van nu al uw conclusies te trekken", schrijft 'Joeri' aan Simons. Hij nodigt haar uit een keer mee te lopen op het oefenterrein van de politie. In het programma van de partij van Simons is bijzonder veel ruimte ingeruimd voor geestelijke gezondheidszorg. BIJ1 schrijft vooral te willen “investeren in toegankelijkheid en kwaliteit van de GGZ”.
Het slachtoffer, een 31-jarige Amsterdammer, had angststoornissen en wilde volgens zijn moeder door 'suicide by cop' uit het leven stappen. Hij liep bij De Nederlandsche Bank met een vuurwapen op politiemensen af. Lees ook: Door politie doodgeschoten Amsterdammer vertelde zijn moeder over suïcidepoging ANP/Redactie Heb jij vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 (24/7) Of ga naar https://www.113.nl
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.