Politiek
23 juni 2019, 18:36
De Stichting Vliegramp MH17 wil niet dat Rusland zomaar zijn stemrecht terugkrijgt in de Raad van Europa. Dit hebben ze gevraagd in een brief aan de Raad, zegt de NOS. Het land raakte dit kwijt na de annexatie van de Krim in 2014. De stichting zegt dat Rusland het stemrecht wel terug kan krijgen, maar dan moeten daar eerst harde garanties tegenover staan dat het land meewerkt aan het onderzoek naar de aanslag op de MH17. De Raad van Europa is een belangrijke en bovendien de grootste Europese organisatie voor mensenrechten en democratie. Het lijkt er nu op dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken akkoord zijn gegaan met de terugkeer van Rusland bij de stemmingen. De nabestaanden van de aanslag zijn hier niet over te spreken. Die vinden dat de Russen veel te weinig hebben gedaan om te helpen bij het onderzoek. Zo hebben ze bijvoorbeeld nog steeds niet de radarbeelden vrijgegeven, die mogelijk cruciaal kunnen zijn voor het onderzoek.
Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17: "We vinden het wel heel erg vreemd dat Rusland met open armen wordt ontvangen in de Raad van Europa. Terwijl ze in feite gewoon een resolutie van de Veiligheidsraad in de wind slaan. Dat vinden wij niet acceptabel!" Ploeg denkt dat de Russen elke gelegenheid zullen aangrijpen om het onderzoek van het Joint Investigation Team in diskrediet te brengen. Dus ook als ze het stemrecht bij de Raad van Europa weer terugkrijgen. "Hier moet je niet mee blijven doorgaan. Als het gedrag van Rusland wordt beloond met het stemrecht in de Raad, dan vind ik dat vreemd overkomen." Na het indienen van de brief zegt Ploeg positieve geluiden van de andere nabestaanden te hebben ontvangen: "Ik heb erg veel instemmende reacties gekregen. De nabestaanden staan vierkant achter dit verzoek. We wacht nu eerst het antwoord af en kijken dan of we verdere actie ondernemen."
Op de vraag of het -eventueel- terugkrijgen van het stemrecht een klap is in het gezicht, zegt Ploeg: "Het is de zoveelste keer dat Rusland er blijk van geeft zich helemaal niets aan te trekken van de nabestaanden." Volgens hem gaat het verder dan alleen de nabestaanden: "Hier zijn heel belangrijke regels geschonden. Je kunt niet zomaar vliegtuigen uit de lucht schieten, of daaraan meehelpen. Ik zeg niet dat Rusland dat gedaan heeft, maar ze hebben er in ieder geval een rol in gehad. Ik vind het vreemd voor de samenleving, binnen en buiten Nederland, dat zo'n land daar niet heel erg hard op wordt aangesproken!"
Of de Russen verder nog geweerd zouden moeten worden uit andere belangrijke Europese organen, weet Ploeg nog niet. "We kregen er gisteren lucht van dat dit eraan zat te komen. Laten we eerst dit even afwachten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.