Politiek
4 dec 2019, 20:16
De Nationale ombudsman en de Kinderombudsvrouw trekken aan de bel: steeds vaker raken jongeren en gezinnen dakloos. Max Huurdeman en zijn gezin hadden ook jarenlang geen huis. Max was geëmigreerd naar België om daar een eigen bedrijf te beginnen. Helaas viel die droom uiteen en bij terugkomst in Nederland werd hij van kastje naar de muur gestuurd. Hij stond niet meer ingeschreven en had geen postadres.
Met een ernstig gehandicapte vrouw en een autistische zoon verbleef hij jarenlang tijdelijk in vakantieparken. Ook moest het gezin vaak noodgedwongen in hun auto slapen, waarbij ze vaak werden weggejaagd. Na zes jaar heeft Max nu eindelijk zijn eigen woning. Hij werkt tegenwoordig bij de nachtopvang in Utrecht, waar hij lotgenoten ondersteunt.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland zeker 40.000 daklozen zijn. Dat is een verdubbeling van tien jaar geleden. Organisaties zoals het Leger des Heils trekken al jaren aan de bel over hoe de woningnood het daklozenprobleem in de hand speelt. Lees ook: Zie ook: Aantal daklozen verdubbeld: grote steden luiden de noodklok In de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn er zo'n 15.000 mensen die geen huis hebben. De wethouders van deze vier grote steden sloegen eind oktober al alarm om de toename. De Nationale ombudsman en de Kinderombudsvrouw roepen het kabinet daarom op om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Inmiddels zijn we vele actieprogramma's, brandbrieven, debatten en Kamervragen verder, maar het aantal daklozen blijft stijgen, evenals de wachtlijsten voor opvang."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.