Politiek
23 apr 2021, 10:06
Mensen die een uitkering aanvragen, krijgen vaak zonder het te weten te maken met het Inlichtingenbureau. Dat is een onbekende stichting die in opdracht van de overheid een burger tot op het bot doorlicht, schrijft de Volkskrant.
Het koppelt onopgemerkt allerlei data van instanties. Deskundigen zijn verbaasd, aldus de krant: hoever denkt de overheid te mogen doordringen in het leven van een individu?
Wie een uitkering van de overheid aanneemt, heeft nauwelijks nog privacy, zegt rechtsgeleerde en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten Tijmen Wisman. "Door steun te accepteren, lever je jezelf eigenlijk compleet over aan de overheid."
"Daardoor mag de overheid een bijstandsgerechtigde volledig binnenstebuiten keren", zegt advocaat Stijn Engelen uit Venlo die vaak mensen met een uitkering bijstaat. "Ze weten echt alles van je."
Het Inlichtingenbureau werd twintig jaar geleden ingesteld door de overheid en voert sindsdien vrijwel onopgemerkt en geruisloos zijn werk uit. Het verzamelt informatie over burgers die een bijstandsuitkering krijgen bij overheidsinstanties, gemeenten en nutsbedrijven en legt de gegevens naast elkaar.
Er wordt vooral gezocht naar onregelmatigheden die mogelijk van invloed kunnen zijn op de hoogte van de uitkering. Signalen dat er mogelijk iets niet klopt, worden doorgespeeld aan de gemeente.
Op deze manier kwam ook het geval naar boven van de vrouw uit de gemeente Wijdemeren, die elke week een tas boodschappen kreeg van haar moeder en vervolgens 7.000 euro moest terugbetalen.
ANP Beeld ter illustratie, via Unsplash
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.