Terug

Volg Hart van Nederland

Eerherstel voor Srebrenica-veteranen: 'We zijn jarenlang verguisd'

Eerherstel voor Srebrenica-veteranen: 'We zijn jarenlang verguisd'

Politiek

16 juni 2022, 11:55

De militairen die in 1995 de Bosnische enclave Srebrenica moesten bewaken, krijgen eerherstel van het kabinet. Dat bevestigt een defensiewoordvoerder na berichtgeving door De Telegraaf. Premier Mark Rutte en defensieminister Kajsa Ollongren zullen hun "erkenning en waardering" uitspreken naar de militairen, en onderschrijven dat zij op een onmogelijke missie zijn gestuurd.

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen zullen de bewindslieden honderden militairen toespreken. Ook Onno Eichelsheim, de hoogste militair van het land, is erbij. De defensiewoordvoerder kan niet zeggen of het kabinet zaterdag ook excuses maakt aan de militairen.

'We zijn jarenlang verguist'

Veteraan Remko de Bruijne is blij met eerherstel, waar hij en zijn mede-veteranen lang op hebben moeten wachten en lang voor hebben moeten vechten. "Het helpt om eindelijk een begin te maken aan de verwerking van het trauma", zegt hij tegen Hart van Nederland. "We zijn jarenlang verguisd. In de loop der jaren is er begrip gekomen voor ons."

De Bruijne is momenteel bezig met het oprichten van een inloophuis waar veteranen terechtkunnen voor hulp. En daar is behoefte aan, legt hij uit. "Wij moesten anders naar allerlei verschillende steden om zorg te krijgen, ook onze families. Dat gaat met mijn inloophuis veranderen, hoop ik."

Tegemoetkoming

Het kabinet had al eerder toegezegd met eerherstel te komen, na een advies van een commissie onder leiding van Hans Borstlap. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk om de ceremonie eerder te laten plaatsvinden.

Na het advies van Borstlap kregen de Dutchbat-veteranen al een tegemoetkoming van 5000 euro. Ook gaat het kabinet zorgen dat veteranen Srebrenica nog eens kunnen bezoeken, in het kader van verwerking.

Onvoldoende gesteund

De commissie-Borstlap concludeerde dat een meerderheid van de Dutchbatters zich onvoldoende gesteund voelden door Defensie, het kabinet en de samenleving. Ook schetsten de media een te negatief beeld van de missie, vinden veel veteranen.

De belegering van de enclave Srebrenica eindigde in genocide: ruim 8000 islamitische mannen en jongens werden vermoord door Bosnisch-Servische troepen. De Nederlandse blauwhelmen konden de massamoord niet voorkomen. Veel Dutchbat-militairen kampen hierdoor nog steeds met psychische problemen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.