Terug

Volg Hart van Nederland

Slachtoffers toeslagenaffaire eisen hulp: 'Ben geen steek verder'

Slachtoffers toeslagenaffaire eisen hulp: 'Ben geen steek verder'

Politiek

20 aug 2020, 12:15

Bij de Tweede Kamer in Den Haag doen de slachtoffers van de toeslagenaffaire donderdag opnieuw een noodkreet. Ze willen dat de overheid hen compenseert, maar deze week kregen ze te horen het hele proces vertraging heeft opgelopen. De groept voelt zich voor de zoveelste keer in de kou gezet. Daarom overhandigt een groep van vijftig ouders een manifest met eisen aan Kamerleden en de verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen. "Wij gaan hard aan het werk", reageerde die. "We zijn heel hard aan het werk om de organisatie neer te zetten. Met de ouders die echt in de penarie zitten wil ik zo snel mogelijk aan de slag om te zorgen dat we die kunnen helpen." De staatssecretaris zegt dat er de afgelopen tijd veel is gebeurd, maar dat er nog meer tijd nodig is om alle getroffen ouders te compenseren.

Hulp lijkt ver weg

"Met mijn dossier is de afgelopen tijd helemaal niets gebeurd", vertelt gedupeerde Angélica Engels tegen Hart van Nederland. Ze kreeg in 2016 te horen dat ze duizenden euro's aan kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. Haar dossier is inmiddels in behandeling bij de Belastingdienst, maar ze weet niet wanneer ze geholpen wordt. "Je krijgt telkens te horen dat je bovenop de stapel ligt." Lees ook: Afhandeling toeslagenaffaire kost meer tijd dan gedacht, schrijnende gevallen krijgen voorrang Ze heeft het idee dat de verantwoordelijke staatssecretaris Van Huffelen geen idee heeft wat er gebeurt bij de Belastingdienst. Uit berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw blijkt donderdag dat bij de dienst zo'n 400 tot 500 'schrijnende gevallen' in beeld zijn. Maar zij worden niet geholpen, omdat ambtenaren bang zijn dat dan een veel grotere groep gedupeerden compensatie moet krijgen. Dat valt rauw op het dak bij de ouders. Het kabinet beloofde nog maar een paar maanden geleden namelijk dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire 'ruimhartig gecompenseerd' zouden worden. "Als groep krijgen we nu het gevoel dat ze juist zo min mogelijk mensen willen terugbetalen", zegt Kristel de Waal.

'Traan Rutte was poppenkast'

Ook in de Tweede Kamer is veel kritiek op de gang van zaken en daarom staat voor donderdag ook een debat op de planning. Ondertussen neemt de boosheid en frustratie steeds verder toe bij de gedupeerde ouders. Helemaal omdat premier Rutte op een bijeenkomst in januari nog een traan liet om de situatie van de slachtoffers. De Waal: "Dat was dus een grote poppenkast. We hadden gehoopt dat we dit voor de zomer konden afsluiten, maar we zijn nog lang niet klaar."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.