Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden euro's schuld door fout bij aanvraag aanvullende beurs: 'DUO moet alle zeilen bijzetten'

Duizenden euro's schuld door fout bij aanvraag aanvullende beurs: 'DUO moet alle zeilen bijzetten'

Politiek

24 nov 2021, 22:58

Je hebt recht op een aanvullende beurs maar omdat je een fout maakt bij de aanvraag ervan loop je duizenden euro's mis. Dat overkwam de Zwolse Bryan. En hij is niet de enige. Een aanvullende beurs is bedoeld voor studenten waarvan de ouders een laag inkomen hebben. Je hoeft het geld niet terug te betalen als je je diploma haalt. In tegenstelling tot geld dat je leent voor je studie.

Rechtszaak

Toen Bryan zijn studiefinanciering aanvroeg bij DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, heeft hij iets niet aangevinkt en daardoor bleek hij geen aanvullende beurs te hebben aangevraagd maar een lening. Hij moet nu 14.000 euro terugbetalen terwijl hij er wel recht op had.

Hij baalt van zijn fout maar vindt het gek dat het zo makkelijk mis kan gaan en studenten dus duizenden euro's kunnen mislopen. Daarom is hij een rechtszaak gestart tegen DUO. Hij wil dat er iets verandert aan de uitvoering van de wet.

'Alle zeilen bijzetten'

Uit een onderzoek van het Centraal Plan Bureau blijkt dat het aanvragen van een aanvullende beurs bij meer studenten niet goed gaat. In december 2020 bleek dat een kwart van de studenten die er recht op heeft de beurs niet aanvraagt en opvallend is dat een groot deel van deze studenten wel geld leent. Mogelijk dus onnodig.

Volgens het CPB is het aannemelijk dat studenten niet goed op de hoogte zijn van hun recht op een aanvullende beurs. Naar aanleiding van het onderzoek heeft DUO de informatievoorziening deels aangepast. "Het is onze taak te zorgen dat mensen krijgen waar ze recht op hebben en dus moeten we er ook alles aan doen te zorgen dat mensen er vanaf weten," aldus een woordvoerder.

Volgens Ama Boahene, voorzitter van studentenvakbond LSVb slaagt DUO daar nog niet genoeg in. "DUO vindt dat het duidelijk is op de site maar als zoveel studenten het niet kunnen vinden, moet je wat ons betreft alle zeilen bijzetten."

Alsnog toegekend

Bryan hoopt voor zichzelf - maar ook voor anderen - het voor elkaar te krijgen dat een aanvullende beurs alsnog toegekend kan worden. Zodat studenten die een fout maken bij hun aanvraag of die de beurs niet aanvragen toch krijgen waar ze recht op hebben.

Veel kans daarop maakt hij waarschijnlijk niet, je kunt nu alleen in een lopend studiejaar met terugwerkende kracht een aanvullende beurs aanvragen. Hij hoopt echter dat de overheid kritisch zal kijken naar die regeling en de wet zal aanpassen.

Binnen vijf weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.