Terug

Volg Hart van Nederland

Schiphol koopt boer Karel uit voor ruim 4 miljoen euro

Schiphol koopt boer Karel uit voor ruim 4 miljoen euro

Politiek

21 jan 2023, 18:14

Schiphol heeft twaalf boeren uitgekocht om te voldoen aan zijn stikstofrechten. Eén van de uitgekochte boeren is Karel Kostelijk uit Grootschermer, bevestigt de boer aan Hart van Nederland. Hij ontvangt 4,1 miljoen euro van de luchthaven in ruil voor zijn grond, woonhuis, de stallen en de zeer gewilde emissierechten.

Sinds vorige maand is Schiphol eigenaar van het complete perceel aan de Grootschermerweg. Boer Karel wist pas bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst dat Schiphol de kopende partij was. De makelaar, die de onderhandeling deed, kon dat niet eerder in het traject aan hem melden. Al was de koop niet belemmerd, als de naam eerder naar buiten werd gebracht.

Niemand had interesse

Opvallend aan het verhaal is dat de boer veel eerder zijn bedrijf had willen verkopen, maar niemand interesse had in de koop. Terwijl de stikstofcrisis al een paar jaar gaande is. Boer Karel is inmiddels gepensioneerd en zijn kinderen zagen het voortzetten van het familiebedrijf niet zitten.

De stikstofdiscussie is verder opgewaaid en nu wordt met miljoenen gestrooid om complete bedrijven op te kopen. Er zijn zelfs boeren die zonder vooraankondiging aan huis worden benaderd met de vraag of zij interesse hebben in een aantrekkelijke opkoopregeling.

In totaal heeft Schiphol 12 boeren weten op te kopen. Hiervoor heeft de luchthaven zeker 20 tot 25 miljoen euro moeten uitgeven. Vier boerenbedrijven zijn volledig opgekocht. Van de overige veehouders wist de luchthaven alleen de felbegeerde stikstofrechten op te kopen.

De stikstofruimte die Schiphol wint met het opkopen van boerenbedrijven, is broodnodig. Op dit moment heeft Schiphol zijn natuurvergunning niet op orde. Wanneer de luchthaven meer stikstofruimte in zijn bezit heeft, komt Schiphol wel in aanmerking voor de benodigde vergunning.

In het najaar adviseerde bemiddelaar Johan Remkes om onder meer binnen een jaar de uitstoot van de 500 tot 600 grootste zogenoemde piekbelasters aan te pakken. De meeste piekbelasters zijn boerenbedrijven. Hart van Nederland sprak, zoals in onderstaande video is te zien, in oktober met een varkensboer die zich onlangs heeft laten uitkopen. Hij vertelt wat zijn keuze voor gevolgen heeft gehad.

Varkensboer Rob liet zich uitkopen voor 2,5 miljoen euro: 'Dat bedrag viel achteraf wel tegen'
2:03
Varkensboer Rob liet zich uitkopen voor 2,5 miljoen euro: 'Dat bedrag viel achteraf wel tegen'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.