Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte voor het laatst onder vuur, wordt herinnerd als 'Teflon Mark en de weglachpremier'

Politiek

21 sep 2023, 23:23

Minister-president Mark Rutte lag donderdag voor de laatste keer onder vuur tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Hij deed het op zijn manier, met af en toe een grapje.

Na dertien jaar neemt Rutte na dit kabinet afscheid van de politiek. "Teflon Mark en de weglachpremier", dat is hoe iemand op straat hem herinnert. "Het glijdt allemaal van hem af. Zo simpel is het ook", zegt iemand anders.

Debat ontregelen

Na al die jaren staat de premier bekend als iemand die de toeslagenouders soms vergat en een hand gaf aan Jaap van Dissel, terwijl hij daar net een verbod op had uitgesproken. Hij heeft honderden debatten gevoerd en daarin vallen verschillende dingen op, ziet Roderik van Grieken van het debatinstituut.

"Je kunt diegene die de vraag stelt heel erg ontregelen met een grap. Dus wat Rutte nog wel eens doet, is als er heel veel spanning om een vraag zit, hij juist even met een grapje begint om de spanning weg te halen en de vragensteller even te ontregelen en dan gaat hij hem daarna serieus beantwoorden."

'Best een biertje mee te drinken'

Rutte weet zich altijd te presenteren, ook jegens mij, als een hele amicale man, met wie het denk ik best goed een biertje drinken is, alleen niet met mij", zegt Bij1-partijleider Sylvana Simons. Lilian Marijnissen van de SP omschrijft Rutte als "een hartstikke vrolijke man". Maar, zegt ze, "het gaat uiteindelijk hier wel om de ideeën. Het gaat over jouw oplossingen voor Nederland: wat wil je voor elkaar krijgen? Dan staan we hier wel lijnrecht tegenover elkaar."

Rutte zelf denkt minder na over zijn naderende einde als premier. "Mensen vragen: ben je dan melancholiek? Heb je daar bepaalde gevoelens bij? Die moet ik veinzen, want ik vind dat Nederland mij heeft neergezet om mijn werk te doen en zolang ik hier zit moet ik dat doen. Als ik dan een deel van mijn energie weg laat vlieden om na te denken over wat voor emoties gaan er door mij heen..."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.