Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte verdedigt zich tijdens debat over uit huis geplaatste 'toeslagenkinderen'

Rutte verdedigt zich tijdens debat over uit huis geplaatste 'toeslagenkinderen'

Politiek

10 mei 2022, 23:22

Premier Mark Rutte is donderdag bij het debat over kinderen die uit huis zijn geplaatst door de toeslagenaffaire. Kamerlid Pieter Omtzigt had hier een verzoek voor ingediend, maar het kabinet mag zelf bepalen wie ze naar een debat sturen. Ze gaan nu dus mee in het verzoek van Omtzigt.

Donderdag stelt de Kamer kritische vragen over de uithuisgeplaatste kinderen van ouders die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. De oppositie wilde graag dat Rutte hierbij zou zijn om zich te verdedigen omdat zijn vorige kabinet is gevallen vanwege het toeslagenschandaal.

1115 uit huis geplaatste kinderen

Eerder liet minister Franc Weerwind, die donderdag ook aanwezig is, weten dat tot nu toe geen enkel van de 1115 uithuisgeplaatste kinderen terug is bij hun ouders. In november nam de Kamer een motie aan om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de uithuisplaatsingen. Omtzigt wil daarnaast dat er een meldpunt komt zodat ouders en kinderen makkelijker met elkaar herenigd kunnen worden.

Wel krijgen gedupeerde ouders sinds 4 april gratis rechtsbijstand om de beslissing om de kinderen uit huis te plaatsen aan te vechten. Daar is een speciaal team voor opgericht dat de ouders onder andere kan helpen om hun zaak in kaart te brengen en vervolgstappen voor te bereiden om hun kind weer thuis te krijgen. Ook krijgen ze vanaf 1 juni subsidie voor een advocaat.

Ontvoering

Er is nog altijd veel ophef over de manier waarop het kabinet de toeslagenaffaire afhandelt. Cabaretier Peter Pannekoek vergeleek de situatie een tijd geleden met de ontvoering van een kind. "In Nederland zijn er minimaal 1115 uithuisgeplaatste kinderen door de toeslagaffaire en zij zien al jaren hun ouders niet meer. Als er morgen één kind in Nederland wordt ontvoerd, staat het hele land in lichterlaaie, hebben we een Amber Alert en zijn er zoektochten in bossen."

Hij noemt het ook wel 'staatsontvoeringen'. Het kan volgens hem dan ook niet zijn dat er nog niet één kind terug is. "Al zet je er een team van vijftig man op. Je kan er toch wel voor zorgen dat er minimaal één kind per week terugkomt bij de biologische uitleg."

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.