Politiek
2 aug 2021, 14:36
Demissionair minister-president Mark Rutte wilde tijdens een korte persconferentie over het wel of niet doorgaan van eendaagse festivals niet ingaan op de kwestie rond #kutland. "Ik ga nu geen andere vragen dan over corona beantwoorden. Ik heb ook vakantie en over dat soort dingen praten we weer als iedereen terug is van vakantie."
De hashtag ontstond nadat voetbalanalist Johan Derksen in De Oranjezomer vertelde dat hij wordt bedreigd, maar geen beveiliging krijgt van het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan mankracht.
Hij haalde daarbij aan dat de personen die worden verdacht van het doodschoppen van de 27-jarige Carlo op Mallorca, wél beveiliging krijgen van het OM. "Wat een kutland zitten we in, dat is toch verschrikkelijk!", riep hij.
Hart van Nederland vroeg vervolgens aan ruim 2500 panelleden: bent u het met Johan Derksen eens dat Nederland 'een kutland' is geworden? Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) bleek het daarmee eens.
Uit het representatieve onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders (37 procent) criminaliteit en veiligheid het grootste probleem vinden in ons land. Twintig procent vindt het thema 'buitenlanders' het belangrijkste probleem. Voor dertien procent van de Nederlanders is corona het grootste probleem.
Racisme, onderwijs, de economie en te weinig acceptatie van de LHBTIQ+ scoren dan weer opvallend laag. Alle vier de thema's afzonderlijk zijn voor slechts twee procent van de Nederlanders het belangrijkste probleem. Drie procent van de Nederlanders noemt het klimaat als grootste probleem.
Socioloog Jeroen van der Waal, verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam kijkt daar niet bepaald van op, vertelde hij eerder. Hij doet onderzoek naar de onvrede in de samenleving. Hij constateert dat er al langer een kloof is tussen vooral lager opgeleide Nederlanders en instituties als de politiek en de rechtspraak.
Over het algemeen maken hoogopgeleiden steeds meer de dienst uit bij dat soort instituties, die alles bepalen in Nederland", legt Van der Waal uit. "Zij komen weinig in contact met lager opgeleiden en zo is er weinig voeling met elkaars belevingswereld."
De wetenschapper benadrukt daarbij dat het grootste gedeelte van de bevolking bestaat uit praktische geschoolde mensen. "Ik merk dat er een heel breed dedain bestaat richting die praktisch opgeleiden. Zij ervaren dagelijks dat er op hen wordt neergekeken, daaruit ontstaat die onvrede."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.