Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte na afloop van tweede kabinetsberaad: 'Ik dénk dat we hieruit kunnen komen'

Politiek

31 mrt 2023, 06:48

"Ik dénk dat we hieruit kunnen komen." Met die woorden verliet premier en VVD-leider Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag zijn ministerie na opnieuw een beraad van de kabinetstop. "We zijn nog steeds in gesprek", zei D66-vicepremier Sigrid Kaag, die eerder het ministerie van Algemene Zaken verliet.

De top van het kabinet was voor de tweede keer deze week bijeen gekomen om te spreken over hoe het kabinet gehoor geeft aan het "signaal van de kiezer" bij de provinciale verkiezingen van twee weken geleden. Rutte wilde na afloop niet zeggen of hij optimistisch is over het overleg.

'Flink gesprek'

ChristenUnie-vicepremier Carola Schouten sprak wel van een "flink gesprek". De coalitiepartijen liggen op enkele belangrijke vraagstukken ver van elkaar af. Vrijdag wordt er met de hele ministersploeg nog doorgesproken, tijdens de wekelijkse ministerraad.

Het kabinet lijkt te worstelen met een brief die het voorafgaand aan een belangrijk debat met de Tweede Kamer op dinsdag wil sturen. Rutte zei eerder deze week verbeteringen te willen aanbrengen op "grote dossiers" waar de kiezer volgens de kabinetstop zorgen over heeft. Maar het is nog steeds onduidelijk welke oplossingen het kabinet nu precies voor ogen heeft.

Kaag en Hoekstra eerder weg

Kaag vertrok tegelijk met CDA-leider Wopke Hoekstra, die na afloop niets wilde zeggen over de voortgang van het overleg. Waar de leiders en secondanten van D66 en CDA voor middernacht het ministerie verlieten, bleven ChristenUnie-vicepremier Schouten en haar secondant langer binnen, met premier Rutte. De VVD-leider werd bijgestaan door minister Mark Harbers.

Ook Harbers en Schouten zeiden na afloop van het gesprek dat het kabinet in gesprek blijft.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.