Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte laconiek om lage peilingen VVD: 'Noem je dit een diep dal?'

Politiek

27 jan 2024, 14:08

Demissionair premier Mark Rutte heeft er alle vertrouwen in dat Dilan Yeşilgöz, die hem opvolgde als VVD-leider, de partij op een goede manier verder kan leiden. Hij ontkent bovendien dat de VVD door een "diep dal" gaat. "Noem je dit een diep dal? Ik heb zelf wel dertig keer in het ravijn gestaan", reageert hij laconiek. Wel geeft hij toe dat recente peilingen "tegenvallen".

Het verkiezingsresultaat voor de VVD, die 24 zetels haalde, was niet wat Rutte er van had gehoopt. Daarna werd het niet rustiger voor de partij, en daalde de partij naar 12 zetels in de peilingen. Sinds 1972 heeft de partij niet lager dan dat niveau gepeild.

Yeşilgöz kondigde aan niet mee te willen regeren maar alleen te willen gedogen, wat tot onvrede binnen de VVD leidde. Ook is de partij verdeeld over de spreidingswet. Ondanks dat Yeşilgöz zich hard verzette tegen de wet, stemde de Senaatsfractie van de VVD voor.

Blunders

Ondanks de onrust heeft Rutte vertrouwen in Yeşilgöz. "Zij wordt een keer de eerste vrouwelijke premier", voorspelt Rutte. Dat zij even tijd nodig heeft om op gang te komen, vindt hij niet zo gek. "Ik heb zeventien jaar lang deze partij geleid van blunder naar blunder, dat hoort er allemaal bij."

Yeşilgöz heeft volgens Rutte leiderschapskwaliteiten, maar waarom "kan ik niet precies onder woorden brengen", zegt de premier. Wel vond hij een toespraak van haar vrijdagavond "magisch".

Op het partijcongres zaterdag zei Yeşilgöz zelf al niet aan stoppen te denken. Wel erkende ze dat "dingen echt beter hadden gekund".

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.