Politiek
21 jan 2021, 15:17
Een avondklok moet tussen 20.00 uur en 21.00 uur ingaan om effectief genoeg te zijn. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer.
Volg het debat over de avondklok hier live
Het demissionaire kabinet wil een avondklok invoeren van 20.30 uur tot 04.30 uur. Verschillende partijen in de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartij D66, pleitten er eerder in het debat juist voor een eventuele avondklok later op de avond in te laten gaan. Volgens hen is dat beter voor de mentale gezondheid en het draagvlak onder de bevolking, die al veel te lijden heeft onder de lockdown en de lange duur van de coronamaatregelen.
Volgens de premier is de avondklok "simpelweg noodzakelijk", omdat er nog steeds veel nieuwe besmettingen plaatsvinden bij bezoekjes thuis en de nieuwe mutaties van het virus nog besmettelijker lijken. Een avondklok die later dan 21.00 uur ingaat, zou volgens Rutte niet genoeg verschil maken in het terugdringen van de besmettingscijfers, wat weer nodig is om de druk op de zorg beheersbaar te houden.
Volgens PVV-leider Geert Wilders klopt Ruttes pleidooi voor een avondklok van geen kant. "Het is een verhaal van niks. Denkt u daarmee Nederland te kunnen overtuigen?" Hij wees op onderzoeken in het buitenland die aantonen dat "zo'n paardenmiddel" geen echt verschil maakt. Wilders wijst erop dat Nederland al op slot zit.
Maar volgens Rutte is het juist onverantwoord om nu de avondklok niet in te voeren. De huidige maatregelen en de vaccinaties helpen volgens hem niet genoeg om de derde golf voor te blijven. Experts waarschuwen daarvoor nu de besmettelijkere Britse variant binnen korte tijd al goed is voor zeker 10 procent van de besmettingen. "Niemand wil een avondklok, maar nu ingrijpen voorkomt dat we straks een onbeheersbare situatie krijgen", aldus Rutte. De extra maatregelen die het kabinet voorstelt, zullen volgens hem ook eerder perspectief bieden aan de samenleving.
De premier zegt niet uit te sluiten dat ook na 9 februari, vooralsnog de einddatum voor de harde lockdown en de beoogde avondklok, er nog maatregelen nodig zijn. Maar als het de goede kant op gaat dan heeft onderwijs de hoogste prioriteit om weer open te gaan. Ook de avondklok "zal dan als eerste in de vuilnisbak gaan", zegt Rutte. Maar harde garanties daarvoor zijn volgens hem nu nog niet te geven.
Het kabinet heeft ook nagedacht over een inperking van het huisbezoek van twee personen per dag tot nul. "Maar niemand ontvangen heeft een veel grotere impact dan de avondklok", zegt Rutte. Daarom wil het kabinet maximaal één persoon toestaan.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.