Politiek
20 mei 2022, 18:53
Premier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms'jes als een "familieruzie". Het is volgens hem niet slecht om dingen die je "echt dwarszitten en waar je helemaal klaar mee bent" in "stevige bewoordingen te uiten", zei hij vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.
Het getuigt volgens hem juist van respect om een conflict uit te praten zoals donderdag gebeurde in de plenaire zaal. Maar Rutte wil de discussie vrijdag niet herhalen. "Ik laat de derde helft altijd aan deskundigen", zoals volgens hem na een voetbalwedstrijd ook het geval is. "Dan kun je beter deskundigen horen dan de voetballers zelf", aldus Rutte.
(Tekst gaat verder onder tweet)
Bovendien zou hij het niet goed vinden als hij vrijdag alsnog zijn gelijk zou proberen te halen, omdat de partijen in de Tweede Kamer dan niet kunnen reageren.
Wel betuigde Rutte spijt dat hij informatie over zijn sms-verkeer niet direct naar de Kamer stuurde, nadat GroenLinks-leider Jesse Klaver daarom had gevraagd. "Hij had gewoon gelijk", erkent de premier.
Tijdens het debat weigerde hij stellig om de informatie aan de Kamer te geven. Na afloop van het debat had Rutte naar eigen zeggen nog kort contact met zijn ambtenaren, waarna de informatie alsnog werd vrijgegeven.
Rutte en minister Hugo de Jonge hekelden na felle debatten over hun eigen handelen het wantrouwen van de Kamer in het kabinet. De Jonge deed dat na het debat over de omstreden mondkapjesdeal. Dat wantrouwen doet het toch al dalende vertrouwen van de samenleving in de politiek geen goed, zo herhaalden beiden vrijdag.
De oplossing moet van beide kanten komen, vinden de bewindslieden. "Het begint met een familieruzie, die moet worden uitgepraat en vervolgens moet je nadenken hoe je met elkaar verder gaat. Dat is een gezamenlijke zoektocht", zei Rutte.
De Jonge vindt dat kabinet en parlement terug moeten naar een "politieke cultuur van vertrouwen". Ook hij heeft daar geen kant-en-klare werkwijze voor. "We moeten om te beginnen met elkaar het gesprek voeren welke politieke cultuur we nodig hebben om de grote politieke vraagstukken waar we voor staan met elkaar aan te kunnen."
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.